latinica  ћирилица
24/09/2018 |  15:42 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

К. Дубица: Почела реконструкција санитарних чворова школа у селима Кнежица и Међувође

У Основној школи "Мајка Кнежопољка" у Кнежици код Козарске Дубице и подручној школи у селу Међувође, почела је реконструкција кровова и санитарних чворова. Ради безбједности ђака пјешака, у Кнежици је у току санација тротоара и прилаза школи. Средства за ове радове обезбиједила је Влада Српске.

Скоро половина од 130 ученика Основне школе "Мајка Кнежопољка" у Кнежици код Козарске Дубице су пјешаци и путници.

Због тога је у овој, једној од најбројнијих сеоских школа, од великог значаја санација тротоара и прилаза школском објекту.

Због оштећених тротоара, дјеца су до школе, неријетко ходала по коловозу.

"Пјешачим око километар, тротоара није било, али сада када су их поправили, пуно је лакше и безбједније", каже Милош Зец, ученик ОШ "Мајка Кнежопољка".

И није то био једини проблем. Дотрајали кров је прокишњавао, због чега је често обустављана и настава.

"Прокишњавало нам је кров на одређеним мјестима, а самим тим су нам били оштећени и зидови. Десило се некад да и вода цури низ зидове, тако да то није било условно за ученике. Мислим да ће нам санација доста побошљати квалитет боравка и рада у школи", рекла је Божана Вукић, директорка ОШ "Мајка Кнежопољка".

За ове радове, као и санацију кровне конструкције и санитарног чвора школе у селу Међувође, коју похађа 80 ученика, Влада Српске издвојила је око 200.000 КМ.

"У склопу тог пројекта предвиђено је да се уради реконструкција комплетног кровног дијела, гдје је школа дјелимично прокишњавала. Треба да се ураде још и мокри чворови и то је дио који се односи на унтрашње радове, а с обзиром да смо провели процедуру и да је било надметање међу извођачима, један дио новца који је остао, искористили смо за други објекат који је у саставу ове школе, у селу Међувође", појаснио је Раденко Рељић, начелник општине Козарска Дубица.

Радови би требало да буду завршени до краја октобра.