latinica  ћирилица
24/09/2018 |  12:17 ⇒ 16:02 | Аутор: СРНА

Из продаје се повлачи "DM Bio Paleo musli"

ДМ дрогерије маркет, ради предострожности, из продаје повлачи производ "DM Bio Paleo musli" у паковању од 500 грама, с роком трајања до 30. маја 2019. године.
DM Bio Paleo musli - Фото: илустрација
DM Bio Paleo musliФото: илустрација

Разлог повлачења је присуство тропанских алкалоида, природних, биљних саставних материја који се најчешће могу пронаћи у корову, а чије присуство је у овом производу утврђено приликом интерне контроле.

С обзиром да се у органској пољопривреди не користе хербициди приликом узгоја житарица, није могуће стопостотно искључити појаву корова, те тако и ових материја, појаснили су из ДМ-а.

"Редовном темељитом контролом површине за узгој и превентивним мјерама минимизирамо ризике. Тренутно смо у комуникацији с нашим партнерима произвођачима, да бисмо сазнали како је упркос безбједносним мјерама могло доћи до контаминације", наводи се у саопштењу.

Присуство тропанских алкалоида у храни, посебно у житарицама и производима добијеним од житарица, није страна.

Ипак, њихов ниво не смије одступати од Европске регулативе о максимално допуштеној граници, јер могу изазвати блаже здравствене потешкоће, попут проблема са видом, проширених зјеница, осушености усне дупље или умора.

Све потешкоће су привременог карактера.

Из ДМ-а поручују купцима да не конзумирају "DM Bio Paleo musli" у паковању од 500 грама, с роком трајања до 30. маја 2019. године, те да га неотвореног или отвореног врате у најближу дм продавницу, гдје ће им бити надокнађен плаћени износ.

Назначени рок трајања купци могу установити на бочној страни паковања.

"Квалитет наших производа и сигурност купаца за нас представљају највећи приоритет. Жалимо због случаја и извињавамо се нашим купцима због насталих неугодности", поручили су из ДМ-а.