latinica  ћирилица
24/09/2018 |  10:42 ⇒ 10:49 | Аутор: СРНА

Чубриловић честитао 25. годишњицу оснивања АНУРС

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је данас Академији наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ 25 година оснивања и рада, која је од оснивања до данас један од важнијих темеља идентитета Српске и генератор нових идеја којима треба да се креће цијело друштво.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Чубриловић је истакао да је управо Народна скупштина Српске визионарском одлуком на сједници одржаној 1993. године утемељила Академију као највишу научну, радну и репрезентативну установу Републике Српске.

Он је нагласио да је узвишена мисија Академије развој науке, умјетности, културе, очување историјског насљеђа и традиције.

Чубриловић је рекао да Академија наука и умјетности треба да остане мјесто на којем се промишљају витална питања развоја Републике Српске и дају путокази на основу којих се, што је могуће боље и брже, остварују циљеви њеног научног, умјетничког, економског, техничко-технолошког, образовног и културног развоја, саопштено је из Народне скупштине Српске.

"Академија наука и умјетности важан је фактор духовне суверености и културне еманципације народа и као таква треба да настави да служи искључиво науци и научној истини, а самим тим и општем добру цијеле Републике Српске. Зато, задатак Академије је да усмјерава, води и критикује да би у свом развојном путу правили што мање грешака", сматра Чубриловић.

Према његовим ријечима, тиме је и одговорност Академија наука и умјетности велика, можда и највећа.

"Искрено се надам да ћете својим научним знањем, свако у својој области, учинити све да останете истински ауторитет у науци и професији, али и да заједно са институцијама Републике Српске креирате процесе на добробит свих наших грађана", закључио је Чубриловић.