latinica  ћирилица
23/09/2018 |  16:14 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Права слика стања у Републици Српској - тема и у Србији

Шта је права слика стања у Републици Српској била је тема и у Србији. Представници Савеза за побједу, након што су недавно оптужили предсједника Србије да се мијеша у изборе у БиХ, сада су оптужили и новинаре да креирају слику какву жели Милорад Додик. Чланови српске заједнице који потичу са ових простора одговарају да опозција покушава да убаци сјеме раздора и међу Србе преко границе.

"Кад год додјем у Србију, кажу ми 'Да је нама Милорад Додик' ми бисмо имали далеку јачу државу. 'По томе је Милорад Додик неки велики државник", рекао је предсједник НДП-а Драган Чавић.

За такав став грађана Србије, Драган Чавић оптужио је новинаре и аналитичаре у Србији. Рекао је да новинари преносе необјективну Додикову слику стања, па је Савез за побједу представио своју.

"Не желимо да се мијешамо. Само тражимо да се представи објективна слика, а не може бити објективна слика ако се поклапа са сликом коју ствара власт", додао је Чавић.

"Ми имамо ријешено статусно питање, једини који то нарушава је Додик са трећим ентитетом", сматра предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Не знамо од којих новинара су се информисали, али оки 20 чланова академске и пословне заједнице, поријеклом из Српске који су се састали са потпредсједником Народне скупштине Републике Српске, Ненадом Стевандићем, кажу да добро знају све о подјелама и свађама у Српској. Док ће користи имати само Сарајево, пропуштамо, наводе, историјкски тренутак у промијењеним међународним односима да ријешимо српско питање на Балкану.

"Једниство народа у овом пресудном цасу, мислим да то у великој мјери имамо. Наш народ то разумије, а сви који лажно окушавају да призову неједниство, док истовремено позивају на сукобе и насиље, нису они који желе искрено јачање и снагу Републике Српске. Они успостављају политику оних који не желе јаку Републику Српску", истакла је Научни сарадник Института за политичке студије у Београду Богдана Кољевић. 

"СзП је подлегао тим пристицима и покушава да дио јавности окрене против руководства Републике Српске. Сада покушавају тај вирус подјела да пласирају у Србији. Ми овдје разговарамо са свјесним људима, доајенима, да сами одлучујемо о својој сдубини, а не да то препустим сарајевском естаблишменту и Србима који прихватају да буду лојални том естаблишменту", нагласио је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стеванадић.

У ПДП овај пут нису оптужили и предсједника Србије за мијешања у Изборе, али су навели да су подјеле на добре и лоше момке почеле када је Додик прије осам година укључио државни врх Србије у предизборну кампању.

"Не могу вам рећи колико је било болно када је Тадић дошао и рекао је Додик опција за коју трба гласати. Зато сам ја захвлан Вучићу јер то не ради", каже Бореновић.

"Предсједник Србије им је недавно упутио политчки шамар", одговорио је Стевандић.

Представници Савеза за побједу навели су и да никакви немири радикални сценарији нису у склопу њихове кампање и дјеловања.