latinica  ћирилица
23/09/2018 |  15:53 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

И. Сарајево: Студенти Машинског факултета задовољни искуством у Њемачкој

Студенти Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву задовољни су се вратили са Универзитета Дуисбур Есен у Њемачкој, гдје су током двонедјељне едукације из области предузетништва показали завидно знање и иновативност. Учествујући у пројекту "Спреман за посао - Ребус плус", добили су међународне сертификате и матичном факултету обезбиједили вриједне софтвере и рачунарску опрему.

Прилику да на њемачком универзитету, са колегама из 14 земаља, унаприједе знање из области предузетничког инжењерства, добило је 12 студената Машинског факултета.

Љето су провели у припремама властитих бизнис планова и иновација, попут семафора који штеде енергију, паметних столова, саксија које црпе енергију насталу фотосинтезом...

Машински факултет у Источном Сарајеву препознао је важност предузетничких компетенција, које је ЕУ одавно уградила и у основно и средње образовање.

"Код нас се предмет предузетничко инжењерство изучава већ низ година, тако да наши студенти, осим компетенција инжењерских, у исходу имају и предузетничке компетенције", каже асистент Катедре за производно машинство Машинског факултета Источно Сарајево Ранка Гојковић.

Пројекат "Ребус +" и значајан је, јер се фокусира на студенте техничких факултета.

Милија Крајишник, декан Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, истиче да очекују да ће послодавци препознати њихове вјештине, односно, да ће и студенти кроз обуку коју су стекли моћи покренути сопствени бизнис.

"Морам да кажем да је у оквиру пројекта израђена једна платформа на којој су постављени тренинг модули, гдје студенти могу да стичу знања, односно да комуницирају са студентима из различитих универзитета од 14 који су партнери", рекао је продекан за наставу Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Орашанин.

Уз тренинг платформу и софтвере будућим генерацијама студената Машинског факултета послужиће и вриједна рачунарска опрема, 15 деск-топ и лап-топ рачунара, високих перформанси, корисних и за друге наставне дисциплине.