latinica  ћирилица
23/09/2018 |  14:33 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Владика Димитрије: Херцеговина да буде покретач свеопштег препорода

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије поручио је данас да ће у Херцеговцима његовати урођену саборност бринући о старима и немоћнима и позивати на солидарност, социјалну одговорност и истинску бригу једних о другима.
Света архијерејска литургија - Фото: СРНА
Света архијерејска литургијаФото: СРНА

"Ова ће одговорност за ближње, надамо се, водити заједници и друштву у којој ће честитост, марљивост и поштење бити цијењени и довољни за живот достојан човјека", рекао је владика Димитрије у бесједи, након устоличења.

Он каже да ће посебну пажњу посветити образовању и васпитању младих људи и дјеце, који су једини прави и достојни насљедници непрекинуте историјске нити ових простора, опстанка и битисања, који су постојани једино ако су утврђени на вјери и знању.

Владика Димитрије је истакао да Херцеговина, иако мала по величини, са својим особеним географским положајем, богатством карактера људи који у њој живе и у њу долазе, може поново да буде међу покретачима свеопштег препорода.

"Зато ће епископија охрабривати младе људе и теологе који, улазећи у дијалог са стручњацима из области филозофије, економије, правних наука, медицине, психологије, умјетности и технике, треба да буду спремни да свакоме са кроткошћу дају одговор", рекао је владика Димитрије.

Он је рекао да ће се трудити да велике теме као што су социјална правда, политичка култура и поштење, "не заклоне" брата или сестру који живе поред нас и имају потребу да им се помогне, да их разумију или да им се пружи жива ријеч утјехе.

Владика Димитрије каже да се моли Богу да нестану унутрашње границе у људима, да побиједи добро и да сви буду препознати као миротворци, отворени за сталну сарадњу и дијалог, као носећи стубови мира и развоја на овим просторима.

Његова светост патријарх српски Иринеј предводио је данас Свету архијерејску литургију у Саборном храму Светог преображења Господњег у Требињу током које је у трон епископа захумско-херцеговачког и приморског уведен архимандрит Димитрије.

Уз патријарха Иринеја, Свету архијејерску литургију служили су митрополити црногорско-приморски Амфилохије и дабробосански Хризостом, те петнаестак владика Српске православне цркве.

Литургији су, између осталих, присуствовали предсједник и премијер Републике Српске Милорад Додик и Жељка Цвијановић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, бискуп дубровачки Мато Узинић, муфтија мостарски Салем Дедовић, градоначелник Требиња Лука Петровић, начелници источнохерцеговачких општина, градоначелник Мостара Љубо Бешлић, прослављени кошаркаш Дејан Бодирога, те велики број вјерника из свих мјеста Херцеговине и приморја.

На редовном засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве у мају, архимандрит Димитрије изабран је за епископа захумско-херцеговачког и приморског.