latinica  ћирилица
23/09/2018 |  13:07 ⇒ 13:08 | Аутор: СРНА

Мектић: Од почетка године 14.000 миграната изразило намјеру за тражење азила

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је данас да је од почетка године регистровано 14.969 миграната од којих је 13.958 изразило намјеру за тражењем азила, док их у БиХ тренутно има око 1.500.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Мектић каже да је захтјев за тражење азила поднијело 399 миграната, да је по основу реадмисије прихваћен 761 мигрант, док их је враћено 1.102.

"Број миграната у БиХ драстично се смањио и тренутно их има око 1.500. Углавном су из Пакистана, Сирије, Авганистана, Ирана", рекао је Мектић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да мигранти не желе да остану у БиХ и да нису заинтересовни за азил, а они који су поднијели захтјев затражили су га ради регулисања привременог боравка.

"Иако се драстично смањио број миграната, они и даље илегално улазе у БиХ, од којих највећи број из Србије, од Вишеграда до Зворника, у реону до Бијељине, преко Дрине", рекао је Мектић.

Он је истакао да ће Министарство безбједности БиХ настојати што боље да заштити границу. "Ова криза кошта и Министарство је за њу од ЕУ добило око девет милиона евра", рекао је Мектић и додао да безбједносни аспект неће бити доведен у питање.

Мектић каже да смјештај за азиланте у БиХ одговара потребама, али да проблем постоји у Великој Кладуши, гдје локална власт опструише и не дозвољава прикључак за водоводну мрежу за објекат "Агрокомерца", који има све капацитете за смјештај миграната.

"Не тражимо никаве бенефиције, све ћемо платити. Не можемо смјестити негдје стотине људи без воде", рекао је Мектић и додао да је Министарство спремно да "одмах смјести мигранте у Велику Кладушу и ријеши проблем".

Коментаришући изјаву министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача да већ годинама без иједног доказа износи тешке оптужбе на рачун МУП-а и институција Српске, Мектић је рекао да има доказе и да их није хтио изнијети 15 дана прије избора да "не би били заташкани", већ да ће то учинити након избора.

"Покушавају изазвати страх код грађана да не би изашли на изборе", рекао је Мектић и додао да грађани не треба да насједају на приче власти да ће бити неких проблема и да ће се нешто догодити.