latinica  ћирилица
23/09/2018 |  11:16 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Додик: Српска показала да може да егзистира и то забрињава креаторе обојених револуција

"Република Српска је преживјела невиђену голготу притисака, подметања оспоравања, недозначавања средстава, забрана и, упркос свему, показала да може да егзистира и да опстане и то је оно што креаторе специјалних ратова и обојених револуција забрињава, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за СРНУ.
Милорад Додик (Фото: Спутњик) -
Милорад Додик (Фото: Спутњик)

Они хоће да покажу да ми то не можемо и при том још нађу Иванића, Говедарицу и остале из тог савеза, за који не знам ни како се више зове, који упорно тврде да ће Српска банкротирати, да ће пропасти, да код нас ништа не ваља...

Креаторима тих револуција управо такви требају, попут Говедарице који на састанку пред европским лидерима каже да је једини човјек са визијом у БиХ Бакир Изетбеговић. Сматрао сам да је то лапсус и да неће поновити али он изађе пред новинаре и каже 'Бакир Изетбеговић је човјек визије'. Како је могуће да је Изетбеговић визионар за српски народ? Па видјели смо ту визију Изетбеговића 1991. године. И што је најгоре данас се такви људи уз подршком Запада кандидују и покушавају да подвале српском народу као будући функционери. Наравно да то не иде и да неће ни проћи", рекао је Додик.

Он је навео да се странци директно мијешају и у сам изборни процес "упумпавањем" новца у невладине организације и поједине медије у Републици Српској и БиХ, као и креирањем потпуно бесмислене крилатице која каже да је то "борба против малигног руског утицаја на овом простору".

"Којег руског утицаја, када Британци овдје 150 година настоје да спријече снагу Срба. Тај новац, тих неколико милиона фунти уперно је против Републике Српске која има братске, политичке, људске, економске и сваке друге добре односе са Русијом. Зашто Запад није дозначио бар 5.000 КМ СРНИ или РТРС у оквиру подршке медијима, већ је то учинио БН ТВ и неким другим медијима у Српској и невладиним организацијама? Да ли мисле да смо ми овдје толико наивни", упитао је Додик.

Он је изразио увјерење да су људи у Српској свјесни свега тога. "Оно што је за Србе важно и што их карактерише као народ јесте да странце прихвате као пријатеље само онда када спознају да то заиста јесу, а оне које спознају да нису - никада их неће прихватити и никад им неће дати да прођу", истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу Срни.

Говорећи о забрани уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину, Додик је рекао да ће један од његових првих задатака као српског члана Предсједништва БиХ бити да утврди ко је забранио улазак Прилепину.

"Немогуће је да се направи 'црна листа', а да у њој не партиципирају одређени одговорни носиоци власти у име Срба на заједничком нивоу. Иванић је и ту невјешто покушавао да се извуче из цијеле те приче, поново представљајући себе да није надлежан", истакао је Додик, који је кандидат СНСД-ДНС-СП за српског члана Предсједништва БиХ на предстојећим изборима.

Он је навео да ће његова прва посјета као српског члана Предсједништва бити посјета Србији, те да ће настојати да са свима успостави што је могуће боље односе.

"Ми немамо анимозитета према западним земљама, али имамо према неким њиховим политикама којима се мијашају у унутрашње ствари у БиХ. Ми нисмо људи који не мисле рационално и знамо шта је Велика Британија, али мислим да су претјерали са својим мијешањем у унутрашње ствари у БиХ и да би било добро да што прије, посебно прије избора, повуку својих 40 обавјештајаца да им не би то књижили као још једну од њихових малверзација", рекао је Додик.

ЛАЖНА ТВРДЊА ДА СЕ СРБИЈА МИЈЕША У ИЗБОРЕ - ДИО СПЕЦИЈАЛНОГ РАТА ПРОТИВ СРПСКЕ И СРБА

Он је навео да је специјални рат против Републике Српске и Срба и то што Иванић без икаквог основа оптужи Србију за мијешање у изборни процес у Српској, стављајући тако додатни политички терет Србији која ће на међународном плану имати потребу или ће морати бар негдје да објашњава ту његову лажну тврдњу.

"Национална и државна издаја Савеза за промјене иде тако далеко да Иванић лажно оптужи Србију која је политички и државно заинтересована за статус Срба у БиХ. То је нешто што апсолутно не стоји и само говори о паници у којој се налази опозиција па већ сад покушавају да нађу кривце за свој пораз на предстојећи изборима и већ сада им је као Вучић крив.

Тврдити да је Србија умијешана или да се петља у изборе у Републици Српској даје алиби онима који то заиста овдје годинама раде као што су Британци, ЕУ, стара америчка администрација и многи други. Они то чине неометано и то Иванић није примијетио, али је примијетио Србију, ваљда зато што је Србија овдје правила школе, путеве, болнице...", истакао је предсједник Српске.

Он је нагласио да је "све то врста специјалног рата у коме ће се увијек рећи да ми нисмо достојни да будемо доносиоци одлука већ да то треба, умјесто нас, да чини неко са стране".