latinica  ћирилица
22/09/2018 |  15:45 ⇒ 13/11/2018 | 15:55 | Аутор: РТРС

Приједорски воћари: Повећајте откупну цијену!

Док се у приједорским воћњацима биљежи рекордни род јабуке, воћари апелују на надлежне да хитно утичу на повећање откупне цијене која се креће од 10 до 12 пфенига по килограму.

Воћари поручују да не желе богати род дати у бесцијење и тврде- ако њихов вапај нико не буде чуо и надлежни не пронађу рјешење, престаће се бавити воћарством, чиме ће бити, како упозоравају, угрожен и опстанак аутохтоних сорти воћа.

Након губитака претходних година, изазваних мразом и ледом, приједорски произвођачи јабука, породица Јефтић из села Расавци, ове године дочекала је рекордни род.

Гране, отежане плодом и савијене до земље, обећавале су зараду. Међутим, ниска откупна цијена срушила је сва надања.

Јефтићи, који у два воћњака, на површини од 12 дунума, имају три и по хиљаде стабала јабуке, кажу, доведени су на руб егзистенције.

- Претходних година био је мраз, био је лед, сад ове године баш је родило, а сад немамо коме да продамо. Ако се наљутим све ћемо почупати и на једно мјесто запалити. Такво је вријеме дошло, прича Бојан Јефтић.

- Разочарани смо јер можемо да продамо само по 12 пфенига и то само у индустрију. Значи нема откупа. Обећавају али ништа од тога. И шта сад? Ништа, не знамо, гледамо како опада јабука, купимо, мељемо за ракију, а шта даље не знамо, забринуто прича Милка Јефтић.

Јефтићи живе од воћарства и ове године очекивали су род од 50 тона јабуке.
Само за одржавање и третирање својих воћњака ове сезоне потрошили су око шест хиљада марака. Имају и сертификат за извоз јабуке.

Међутим...

- Јабука се увезе из Турске и из неких држава код нас па се поново извози, а наша јабука не може доћи у откупу у продају, додаје Милка.

Пласман и откупна цијена највећи су проблем, тврде и у приједорском Удружењу воћара. Процјењују да ће на подручју Приједора ове године око 40 одсто воћа, првенствено јабука, остати необрано.

- Наши произвођачи на подручју гарда Приједора немају организован откуп. Ми преко удружења не можемо вршити откуп, немамо складишни капацитет, појашњава Младен Маријановић, предсједник Удружења воћара Града Приједора.

Осим веће откупне цијене, рјешење би била и набавка хладњача, кажу у овом удружењу.

На подручју Приједора ресгитровано је 60 произвођача јабуке. Многи још чекају с бербом, надајући се повећању откупне цијене.

Кажу, или то, или нека јабуке труну.