latinica  ћирилица
21/09/2018 |  18:38 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Потписан оквирни споразум за градњу аутопута Београд - Сарајево

Влада Србије и турска компанија "Тасy-апи" потписале су оквирни споразум за градњу аутопута Београд - Сарајево. Министарка грађевинарства Србије Зорана Михајловић истакла је да је то корак ка изградњи великог инфраструктурног пројекта, који је важан за цијели регион. Изградња дијела те саобраћајнице у Србији могла би почети 2019. године

Михајловићева је навела да ће из тог оквирног споразума у најкраћем року бити постигнута три уговора за три важна инфраструктурна пројекта.

Споразум потписан, али само за градњу дијела у Србији. Обје руте будућег прстена, граде се, без обзира на то шта БХ страна урадила. Правац од Пожеге до Котромана и Кузмин-Сремска Рача, који ће бити и дио будућег аутопута Београд-Бањалука. Седам до осам мјесеци биће потребно за пројектну документацију а онда слиједи градња.

"Процјењујемо да би могло бити крајем 2019. године или почетком 2020. године", рекла је Михајловић.

БиХ, чека изборе и фомирање новог сазива Савјета министара. Актуелни министар Исмир Јуско, који је присуствовао потписивању споразума, каже да постоји сагласност унутар БиХ, али ће уговарање посла морати да сачека.

"То морају да потпишу и моје колеге са енитетског нивоа, јер на крају крајева они и враћају те кредите", истакао је Јуско.

Србију ће аутопут коштати милијарду и 50 милиона евра. БиХ, знатно више. О финансијској конструкцији моћи ће говорити тек кад новоизабрани органи сједну за сто са инвеститором, каже Јуско. Оно што је сигурно, неће бити никаквих концесија, јер турска компанија и гради и инвестира у пут.

"Свих 10.000 запослених у компанији 'Тасy-апи' ће бити на располагању народу Србије, са очекивањем да ће исто то моћи да уради и у БиХ, уколико БиХ то дозволи"., закључио је предсједник компаније Тасу-апи Емрулах Турнали.

ОФФ: Двије земље које имају највећу трговинску размјену, а најгоре путеве, коначно ће имати пристојну инфаструкутру, рекао је министар трговине Србије, Расим Љајић. Управа за индиректно опорезивање БиХ за 15 дана расписаће тендер за гранични прелаз на новоизграђеном мосту Братољуб код Братунца, а прва возила преко моста могла би проћи у другој половини наредне године.