latinica  ћирилица
21/09/2018 |  13:57 | Аутор: СРНА

Модерно крило УКЦ-а Републике Српске спремно за отварање

Новоизграђено сјеверно крило Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци спремно је за сутрашње отварање чиме ће бити стављена тачка на највећи пројекат у области здравства који је подразумијевао обједињавање свих клиника на једној локацији на Паприковцу.
Универзитетски клинички центар Републике Српске (фото: facebook.com/UKCRS) -
Универзитетски клинички центар Републике Српске (фото: facebook.com/UKCRS)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекли су током данашњег обиласка новог дијела УКЦ-а да су сви радови обављени на високом нивоу у погледу квалитета и у задатим роковима.

Богданић је рекао да нови дијелови УКЦ-а изгледају боље него што су очекивали и да су многи уложили много труда чији је резултат бољи него што су могли замислити.

"Желим да захвалим свима који су прије пет-шест година дошли на идеју да кренемо у овај пројекат почевши од предсједника Републике Милорада Додика, предсједнице Владе Жељке Цвијановић и свих министара до директора и особља УКЦ-а и свих радника који су овдје уложили огроман труд. Желим да се захвалим и пацијентима који су имали стрпљење док су радови били у току. Од сутра ћемо имати најмодернији универзитетски клинички центар у окружењу", изјавио је Богданић Срни.

Он је додао да ће пацијенти сада имати много боље здравствене услуге, а радници услове за рад.

"Ово је најзначајнији пројекат у посљедњих 50 година у области здравства у окружењу, а за Српску је ово историјски пројекат", рекао је Богданић.

Ђајић је нагласио да је послије завршне контроле констатовано да је све спремно за отварање, да су сви радови завршени и да је у завршној фази монтажа најсавременије опреме.

"Љекари и особље монтирају апарате и обављају контролу како би спремно дочекали прву операцију коју ће у понедјељак обавити наши љекари уз помоћ тима руских љекара из Санкт Петербурга. Ријеч је о операцији дебелог цријева послије које су пацијенти до сада имали рез од 15 центиметара, опоравак у болници је трајао 15 дана и били су на боловању по пола године. Сада ће рез бити центиметар до два, пацијенти послије два до три дана одлазе кући, а већ након мјесец могу да се врате послу", навео је Ђајић у изјави Срни.

Он је додао да ће љекари УКЦ-а Српске ићи на едукацију у Русију, а руски долазити у Бањалуку прије него што домаћи кадар не почне са самосталним радом.

Ђајић је истакао да је дуг и напоран рад дао одличне резултате на које су поносни.

"Тимови УКЦ-а, Министарства здравља и социјалне заштите и извођача радова `Вамеда` радили су и по 20 часова дневно и све је завршено и прије рока. Већ сутра поподне пресељавамо неке клинике. Ни наши здравствени радници нису свјесни шта добијамо, а камоли становници. Ово је добит за сваког становника Српске", нагласио је Ђајић и позвао грађане да дођу на свечано отварање.

Према његовим ријечима, посебно су поносни на Ургентни центар гдје некада исход лијечења зависи од брзине пружене помоћи.

"Сада ћемо на дужини од десет метара имати ултразвук, рентген и ЦТ и моћи ћемо одмах успоставити дијагнозу. Само пет метара иза су двије модерне операционе сале, што значи да ће пацијенти послије неколико минута имати дијагностику и ићи ће на операционе интервенције, што ће омогућити бржи опоравак и изљечење", истакао је Ђајић.

Сјеверно крило биће отворено сутра у 11.00 часова, а требало би да га свечано отворе предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић и генерални директор УКЦ-а Српске Владо Ђајић.