latinica  ћирилица
21/09/2018 |  12:50 | Аутор: СРНА

Требиње: На располагању 25,9 милиона евра за пројекте из екологије, здравства...

У Требињу је данас заинтересованим апликантима представљен други позив за подношење пројектних приједлога за средства из ИПА програма прекограничне сарадње између БиХ, Хрватске и Црне Горе од 2014. до 2020. године /Interreg/, чија је вриједност 25,9 милиона евра.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Портпарол Дирекције за европске интеграције БиХ Марина Каваз Сиручић рекла је да ће у оквиру другог позива бити подржани пројекти фокусирани на унапређење услуга здравства и социјалне заштите, очување природе, одрживу енергију и енергетску ефикасност, развој туризма и очување природног и културног насљеђа, те унапређење пословне климе и конкурентности.

Она је истакла да пријаву на позив могу да поднесу надлежна министарства, локалне самоуправе, институције на локалном и регионалном нивоу, развојне агенције, цивилни сектор и сва друга непрофитна тијела према правилама позива.

"Учесници имају прилику да чују искуства учесника програм из првог позива. Осим што то помаже сарадњу локалних заједница у прекограничном подручју, овај програм је прилика и да се ојачају свеукупни капацитети за коришћење фондова ЕУ", навела је Кавазова.

Члан управљачког тијела програма Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње између Хрватске, БиХ и Црне Горе од 2014. до 2020. године Стела Арнери рекла је да ће током данашње конференције у Требињу бити представљене све новости другог позива које ће потенцијалним апликантима олакшати посао приликом подношења приједлога својих пројеката.

"Очекујемо велики број квалитетних пројеката, што показује и раније искуство, јер су на првом позиву биле 164 пријаве, од којих су изабране 24, чије је провођење у току", навела је Арнеријева.

Она је појаснила да су за финансирање прихватљиви и сви заинтересовани апликанти са подручја Херцеговине, позивајући их да поднесу нове приједлоге пројеката.

Своје искуство током првог позива програма данас је учесницима конференције представио члан Иновационо-предузетничког центра "Технополис" из Никшића Александар Јаничић, који је рекао да је њихов пројекат од донатора и свих учесника оцијењен као врло успјешан.

Он је појаснио да су у њиховом пројекту под називом "Сарадња за развој прекограничног пословног окружења - Код", били укључени и град Задар, Развојна агенција задарске жупаније "Задра нова", "Интера технолошки парк" из Мостара и "Бит центар" из Тузле.

"Осим представљања нашег пројекта, у Требиње смо дошли и да бисмо добили све релевантне информације о новом позиву, како бисмо писали наставак пројекта и наслонили се на резултате које смо постигли у оквиру првог позива", појаснио је Јаничић.

Говорећи о искуству писања пројеката за ИПА програм прекограничне сарадње, Јаничић је истакао да је свака апликација за ову врсту пројеката веома захтјевна и да тражи доста рада и труда свих учесника.

"Током стварања приједлога и касније реализације, мора да постоји добра комуникација свих учесника и осмишљен процес писања, док се касније треба суочити са изазовима саме имплементације", поручио је Јаничић.

Програмско подручје другог позива обухвата 109 општина и градова у БиХ и Брчко дистрикт, 12 жупанија у Хрватској и 10 општина у Црној Гори.

Конференцију организују Дирекција за европске интеграције БиХ, Агенција за регионални развој Хрватске, Министарство регионалног развоја и фондова ЕУ Хрватске и Канцеларија за европске интеграције при канцеларији премијера Црне Горе.