latinica  ћирилица
20/09/2018 |  20:02 ⇒ 20:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Захтјеви ветерана наставак усташизације Хрватске

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је "захтјев хрватских ветерана да се српски посланик у Сабору Милорад Пуповац, јавно изјасни о тзв. домовинском рату, декларацији о домовинском рату, Олуји, али и политици Србије у новије време, наставак усташизације Хрватске".
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Линта наводи да хрватски ветерани у суштини траже од Пуповца да јавно каже "безочне и врхунске лажи да је тзв. домовински рат био одбрамбени и ослободилачки рат, да је Олуја била ослободилачка акција, а да Србија живи заробљена у прошлости".

Историјска је чињеница да је Хрватска водила агресивни и освајачки рат, односно да је извршила агресију на Југославију, ЈНА и српски народ и да је Олуја злочиначка акција која представља завршни чин етничког чишћења Срба.

"Декларација о тзв. домовинском рату коју је усвојио хрватски сабор 2000. године је непријатељски акт, јер у њој стоји апсурдна теза да су Србија, ЈНА и крајишки Срби извршили агресију на Хрватску", подс,ећа Линта.

Истиче да Србија води мирољубиву политику и да се залаже за стални дијалог са Хрватском са циљем рјешавања свих отворених питања.

Међу отвореним питањима посебно су, напомиње, важна она која се тичу протјераних Срба и преосталих Срба у Хрватској: повратак отетих имовинских, стечених и статусних права Србима, накнада штете за уништену и отету имовину, рјешавање питања несталих лица.

Такође, додаје, једнако важно питање односи се на кажњавање бројних ратних злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима и престанак хапшења Срба на основу хрватских потјерница.

"Тужилаштво за ратне злочине треба да ради свој посао у пуној мјери тј. да почене да процесуира ратне злочине против српског народа. Бројни ратни злочини против Срба нису у претходном периоду процесуирани од тужилаштва за ратне злочине", навео је Линта.