latinica  ћирилица
19/09/2018 |  18:26 | Аутор: ФОНЕТ

Пленковић: Пут Србије у ЕУ води и преко Загреба

Пут Србије у Европску унију води и преко Загреба и преко рјешавања питања која нису ријешена годинама, поручио је премијер Хрватске Андреј Пленковић одговарајући на питања посланика у Сабору.
Андреј Пленковић  (фото:nacionalniportal.hr) -
Андреј Пленковић (фото:nacionalniportal.hr)

Андреј Пленковић је, како преносе загребачки електронски медији, рекао да о рјешавању отворених питања са Србијом "постоји врло широки консензус на политичкој сцени", као и "консензус предсједнице Хрватске и Владе".

Током "актуелног часа" у хрватском парламенту, посланик у Сабору Хрвоје Зекановић (Храст) питао је премијера Пленковића шта Влада конкретно ради за рјешавање отворених питања са Србијом, сукцесији бивше државе, питању граница, националних мањина, несталих током оружаних сукоба у Хрватској, ратној одштети.

Уз оцјене да се "на томе није направило ништа", Зекановић је поручио како Хрватској треба "хрватски Орбан".

Пленковић је, објашњавајући да "Влада ради на рјешавању низа отворених питања са Србијом", подсјетио на посјету српског предсједника Александра Вучића Хрватској, као и на низ узајамних посјета на министарском нивоу.

"Што се тиче права националних мањина, жеља је да права Хрвата у Србији буду на нивоу заштите права српске мањине у Хрватској", рекао је Пленковић.

Зекановић је поручио Пленковићу да Хрватска не смије бити талац ничијих бриселских амбиција.

"Хрватској треба хрватски Орбан, а, нажалост, не видим ни О од Орбана", поручио је Зекановић Пленковићу, незадовољан одговором хрватског премијера, пренијела је агенција Хина.