latinica  ћирилица
19/09/2018 |  16:19 | Аутор: sputniknews.com

Путин информисао Меркелову о договору Русије и Турске о Идлибу

Предсједник Русије Владимир Путин информисао је данас њемачку канцеларку Ангелу Меркел о руско-турском договору о стабилизацији ситуације у сиријској зони деескалације Идлибу, саопштио је Кремљ.
Ангела Меркел и Владимир Путин (Илустрација: РТРС) -
Ангела Меркел и Владимир Путин (Илустрација: РТРС)

"Размотрена је проблематика рјешавања сиријске кризе. Предсједник Русије је пренио информације о руско-турском договору о стабилизацији ситуације у зони деескалације у Идлибу, постигнутом на преговорима с предсједником Турске Ердоганом у Сочију 17. септембра", наведено је у саопштењу.

Путин и Ердоган су се у понедјељак у Сочију договорили да се до 15. октобра образује демилитаризована зона дуж линије разграничења наоружане опозиције и владиних снага у Идлибу, а министри одбране двије земаље потписали су меморандум о стабилизацији ситуације у зони деескалације.

Путин је у телефонском разговору са Меркеловом навео и да је забринут због ситуације у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици насталој након убиства лидера ДНР Александра Захрченка.

Саговорници су током разговора потврдили да су спремни да допринесу рјешавању сукоба у Украјини, укључујући и преговоре у оквиру "нормандијског формата".

Двоје лидера је, како је наведено, разговарало и о питањима превазилажења негативних тенденција на свјетском финансијском тржишту.

Телефонски разговор је одржан на иницијативу руског предсједника, а лидери су се договорили да наставе контакт на разним нивоима, додаје се у саопштењу.