latinica  ћирилица
19/09/2018 |  15:22 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Инвестициони кредит ЕБРД-а за "Електро-Бијељину"

У Бијељини је потписан уговор вриједан 15 милиона евра.

Представници "Електро-Бијељине" потписали су га, са Европском банком за обнову и развој. Уговор ће бити реализован у наредне три године, а обухвата искључиво инвестиционе пројекте у 13 општина, које су у надлежности овог предузећа.

Овим средствима, Електро-Бијeљина ће набавити нову опрему и материјал за реконструкцију ниско и средњенапонске мреже и за замјену старих бројила. Уговор са Европском банком реализован је по каматној стопи од 2,25 одсто.

''Рате кредита у наредних 12 година ћемо исплаћивати из сопствених средстава које ћемо обезбједити смањењем дистрибутивних губитака", рекао је Недељко Ћорић, директор ЗДП "Електро-Биејљина".

Финансијски директор ЕП РС Дарко Милуновић истакао је да је у првих шест мјесеци Електро-Бијељина инвестирала преко два милиона марака, као и да је чињеница је да је ЕБРД партнер у овом пројекту.

"Не могу да не нагласим важност замјене старих бројила, јер просјечна старост је преко 20 година'', додао је Милуновић.

Ресорни министар Петар Ђокић каже да Влада даје пуну подршку сваком развојном програму у Српској.

''Сличан пројекат овом смо већ уговорили и реализовали за Електрокрајину као дио нашег енерго система. Дакле, на овај начин подижемо укупну вриједност нашег електро система, јачамо његове капацитете , побољшавамо његову функцију , а све то радимо у циљу квалитетног и безбједног снабдијевања свих потрошача електричном енергијом", нагласио је Ђокић.

Јан Браун директор Европске банке за БиХ истакао је да ће реализацијом овог појекта дистрибутивни губици бити смањени на 6,5 одсто, што је технички минимум, сличан европским губицима.