latinica  ћирилица
19/09/2018 |  12:18 | Аутор: СРНА

Дачић: Београд жели најбоље односе са Загребом, али неће трпјети уцјене

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Београд жели најбоље могуће односе са Загребом, али да због тога неће да мијења своја основна опредјељења и интересе.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Мислим да заједно можемо да будемо много јачи. Ми хоћемо са Загребом најбоље могуђе односе, али њихове уцене сигурно нећемо трпети", рекао је Дачић новинарима у Београду.

Поводом става хрватског премијера Андреја Пленковића да "пут Београда ка ЕУ иде и преко Загреба и да много питања између двије државе убрзано треба ријешити", Дачић је оцијенио да је Пленковић тиме дао себи мало "већи значај".

"Пут ка ЕУ не мора да иде само преко Хрватске, може да иде преко Мађарске, Румуније, Грчке и то је давање себи мало већег значаја", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије подсјетио је да је Хрватска постала дио ЕУ упркос билатералном спору са Словенијом, такође чланицом ЕУ.

"Свакако да ЕУ неће дозволити да нерешени билатерални проблеми буду препрека за улазак неких других земаља", рекао је Дачић.

Он је позвао Хрватску да ријеши сва отворена питања са Србијом.

"Али, дајте браћо Хрвати и сестре Хрватице да се усредсредимо на будућност. Ја више не знам шта да причамо. Цео свет и они који су се међусобно много више убијали нађоше неки заједнички језик, а ми и дан-данас треба да се бавимо неким нашим проблемима", рекао је Дачић.