latinica  ћирилица
18/09/2018 |  17:29 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Говор мржње појединих опозиционих функционера - њихов главни алат у кампањи

Говор мржње појединих опозиционих функционера у Републици Српској постао је њихов главни алат у предизборној кампањи, оцјена је дијела стручне јавности у Српској и Србији.

Вријеђање предака премијерке Жељке Цвијановић и увлачење њене дјеце у дневно-политичка препуцавања, подсјећа их на већ виђен сценарио у региону када су тамошње предсједничке кандидате доводили у везу са "усташким" и албанским коријенима. Шта год да је - прешла се "црвена линија", и према оцјени многих, ово је "најпрљавија" постдејтонска предизборна кампања.

"Ударите мене ако смијете и можете, али оставите моју дјецу и претке на миру" - пвако је један од предсједничких кандидата у Србији, не тако давно, одговорио политичким противницима, који су, у недостатку идеја, истрчали на терен личних увреда и оптужби користећи технику лагања, дисквалификације, прљавштине. Српски аналитичари повлаче паралелу са кампањом у Републици Српској и "блаћењу" премијерке Жељке Цвијановић. Александар Павић примјећује нелогичност опозиционе политике. Констатује да неко ко води "проусташку" политику не може градити мостове са Русијом и Кином.

"Да ли би то радио неко ко је водио проусташку политику? А, ко сарађује са настављачима и насљедницима Ханџар дивизије, ко сарађује са њима?", упитао је политички аналитичар Александар Павић.

Универзитетски професор Ненад Кецмановић објашњава да се "прљава" кампање користи у ситуацијама када већ имате фаворита, јер друга страна нема шта да понуди. Истиче да је премијерка Цвијановић своју способност доказала резултатима у два мандата

"Што се тиче њеног патриотизма, она је уз Додика много пута показала свој патриотизам и потврдила национално опредјељење", истакао је Кецмановић.

Увлачањем породице у предизборну кампању СДС се вратио својим коријенима, каже Рајко Васић и подсјећа на прве предратне вишестраначке изборе када су користили исту матрицу. 

"Они покушавају да скрену пажњу и са СНСД-а и са политичких тема. Покушавају да узбуркају јавност лажима које ће се проширити Републиком Српском", сматра Васић.

Бањалуком се још јутрос проширила вијест да је на билборду премијерке Жељке Цвијановић исписана ријеч "убице". Мјештани бањалучког насеља Лазарево с гнушањем коментаришу натпис.

"Лазарево је доживјело страшне поплаве. Премијерка је била прва која је ходала Лазаревом и све обилазила. Нико то од овог поштеног народа није учинио. Постоји специјализовна екипа. Није искључено да то вечерас неће урадити на другом мјесту", нагласио је предсједник рејона Лазарево (СНСД) Миленко Савичић.

Публициста Радован Калабић упозорава да се све изводи по принципу Џина Шарпа, оца обојених револуција, а све с једним циљем - рушењем Милорада Додика и његовог СНСД-а. Позадина је увлачење у НАТО, a Додика виде као главну препреку ка Алијанси. 

Публициста каже и да су руска дипломатија, кинеске инвестиције и побједа Додика на изборима у Републици Српској три ноћне море Запада на Балкану. Због тога се, тврди, и посеже за лажима, подвалама и преварама.