latinica  ћирилица
17/09/2018 |  18:01 ⇒ 18/09/2018 | 10:23 | Аутор: СРНА

Митрополит Хризостом: Источно Сарајево - дивно мјесто за живљење

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом изјавио је да је град Источно Сарајево дивно мјесто за живљење, приликом обреда ломљења славског колача поводом обиљежавања крсне славе града - Светог Петра Зимоњића Сарајевског.
Митрополит дабробосански Хризостом - Фото: РТРС
Митрополит дабробосански ХризостомФото: РТРС

На свечаности у Парохијском дому на Сокоцу митрополит Хризостом честитао је славу грађанима и представницима Града Источно Сарајево.

Он је рекао да је данас ту дивно живјети захваљујући свима који се труде да ово мјесто које је некада било на периферији учине да буде град.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изјавио је новинарима да је овај град "можда најпожељнији за живот" у источном дијелу Српске.

"То је град који је за 25 година развио своје институције, имамо вјерске објекте, развили смо инфраструктуру, имамо школе, судове, полицију и све оно што треба да има један озбиљан град у коме народ жели да живи", рекао је Вуковић.

Он је истакао и да је Источно Сарајево универзитетски град, да "има стабилан број становника", те да је прије неколико мјесеци Град донио једну од најважнијих финансијских одлука, а ријеч је о кредитном задужењу за 20 пројеката на подручју свих шест градских општина, гдје је показано да се једном умјереном политиком може постићи сагласност свих политичких партија које имају своје одборнике у Скупштини града.

Градоначелник Вуковић је посебно истакао финансијску стабилност Града, која је у овом времену ријетка, те нагласио да у континуитету неколико година Град Источно Сарајево завршава са позитивним финансијским салдом.

"Ми смо у претходне двије године истакли суфицит у буџету Града, што не говори да ми имамо вишка новца, него говори о томе да веома одговорно располажемо новцем грађана Републике Српске и Истрочног Сарајева, на начин да се бринемо како о приходима, тако и о потрошњи у буџету града", навео је Вуковић.

Кум крсне славе града Источно Сарајево академик Мирко Шошић рекао је да данашњи дан и јубилеј Града за њега значе много и оцијенио да грађани овог дијела Српске могу да буду задовољни.

"Ове године очекује се завршетак дугоочекиваног великог пројекта - отварање нове болнице, а за оне који живе овдје не треба много говорити шта то значи", рекао је Шошић, који је по професији љекар.

Свечаности присуствовали су представници политичког, друштвног и привредног живота гада, власти републичког и нивоа БиХ, као и делегација Амбасаде Србије.

Ломљење славског колача представља завршну у низу свечаности којима је у протеклих неколико дана обиљежено 25 година постојања и крсна слава Града Источно Сарајево.