latinica  ћирилица
17/09/2018 |  16:38 ⇒ 19:16 | Аутор: РТРС

На Мајевици приноси кукуруза изнад просјека

Приноси кукуруза су изнад просјека, а амбари тијесни да ускладиште овогодишњу бербу. На парцелама, гдје су примијењене агротехничке мјере, просјечан принос је 10 тона по хектару. Осим доброг приноса, браћа Јовић пољопривредници из Доње Трнове код Угљевика, примјер су осталим произвођачима и по преседану који се ријетко среће у ратарској производњи.

На овој парцели у Трнови код Угљевика браћа Раде и Перо Јовић узгајају кукуруз већ 40 година у монокултури, а приноси су увијек изнад просјека.

"Уназад неколико година овдје су приноси енормно високи. Прошле године принос је био 10,5 тона по хектару, а већ знате знате каква је била прошла година", каже Перо Јовић.

Да се ради о преседану у ратарској производњи, потврђују и агрономи сјеменских компанија из Србије чијих је 18 хибрида засијану на овој огледној парцели од седам хектара.

"Ово су пољопривредници који сјајно одрађују посао. Имати овакве резултате на једној монокултури и у годинама које су лоше је задивљујуће и могу да конкуришу свим сјеменским компанијама са својим огледима", истиче др Велимир Радић са Института за ратарство повртарство у Новом Саду.

Берба кукуруза на Мајевици  (Фото: РТРС)

Др Драгиша Лопандић са Института за кукуруз Земун Поље  додаје да је ова година била наклоњена производњи кукуруза, али да су овдје примијењене потпуне агротехнике и савремене технологије у производњи кукуруза.

Дан поља кукуруза, као прилику да се на непосредан начин повежу пракса и наука,организивона је у сарадњи са Министарством пољопривреде, чији агрономи тврде да би сарадња могла бити боља.

"Тачно је да имамао добар принос, али ако је наш просјек 4,5 до 5,5 тона кукуруз апо хектару, а ове године имамао просјек од 7-8 тона, то је добар параметар, али може и боље да буде", истиче др Драган Зарић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

У већини пољоприврдених газдинстава у семберско-мајевичкој регији амбари су тијесни да приме овогодишњи род кукуруза, а тако је и другим крајевима Српске у којој је у прољећној сјетви овом културом засијани око 1.250 000 хектара.