latinica  ћирилица
16/09/2018 |  15:46 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Требиње: Помоћ мајкама погинулих и супругама умрлих бораца

Град Требиње помоћи ће мајкама погинулих бораца и супругама умрлих бораца. Мајкама ће се адаптирати стамбене јединице, а супругама умрлих бораца биће додијељена одређена новчана средства. Износ новчаних средстава зависиће од тога да ли су запослене или не, или пензионери.

Јелена и Милош Курибак родитељи су погинулог борца Николе. Живот је изгубио 1992. године на територији Мостара. Имао је непуних 25 година.

Јелена и Милош са млађом кћерком избјегли су у Невесиње, потом у Требиње. Од новца који су имали купили су темеље започете куће и изградили стан, онолико колико је било довољно да се смјесте.

Неусловно и недостојно, поготово породице која је за своју државу дала највредније - живот свог сина. Одлуку градске власти у Требињу поздрављају.

Помоћ су тражили, кажу, годинама. Не много. Тек онолико колико је потребно да живе у топлом, условном дому. До сада нико их се није сјетио.

Породица Курибак једна је од тридесетак породица које су обухваћене одлуком градске управе Требиња о помоћи приликом адаптације стамбених јединица мајкама погинулих бораца на подручју града.

Из градског буџета за ову сврху биће издвојено 100.000 КМ. Комисија коју је именовао градоначелник града, обишла је и установила које су то најнеопходније поправке.

"Комисија има обавезу да сачини приједлог и градоначелнику предложи обим адаптације свих стамбених јединица, након тога ће се ићи у реализацију овог програма. Ми смо свјесни чињенице, да када су у питању мајке погинулих бораца, сасвим је сигурно да туга мајке која је изгубила сина неће никада бити угашена, али управо зато постоји обавеза заједнице да брине о њима и да им омогући достојанствен живот у старијим данима, управо то са овим програмом градска управа и чини", рекао је начелник Одјељења Петар Влатковић.

Осим мајки погинулих бораца градска управа Требиња, поручују, новчано ће помоћи и супругама умрлих бораца у овом граду. Износ новчане помоћи зависиће од тога да ли су супруге умрлих бораца незапослене, запослене или пензионери.

На подручју Требиња је 1.150 умрлих бораца. Њихове породице у већем броју живе у веома тешким условима.