latinica  ћирилица
16/09/2018 |  12:27 ⇒ 20:35 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Неприхватљиви напади на породице официра који су бранили српски народ

Организација старјешина Војске Републике Српске /ВРС/ сматра неприхватљивим и најоштрије осуђује сваки напад на породице часних и честитих официра који нису жалили да се жртвују за одбрану српског народа, од којих је један и мајор Слободан Грабовац, отац премијера Републике Српске Жељке Цвијановић.

Потпредсједник Организације старјешине Војске Републике Српске Слободан Жупљанин рекао је Срни да се мајор Грабовац, када је српском народу била најпотребнија заштита, од првог дана ставио у службу обављајући изузетно важне командне дужности у ВРС.

"На самом почетку рата обављао је дужност команданта Артиљеријског дивизиона, а даљим током био је начелник артиљерије Прве Теслићке бригаде. Имао сам срећу и задовољство да на самом почетку рата упознам тог човјека, јер смо били команданти сусједних јединица", објаснио је Жупљанин.

Жупљанин је истакао да је мајор Грабовац током цијелог одбрамбено-отаџбинског рата све задатке извршавао на највишем ниову са израженом високом патриотском освијешћености, те да је допринио и дао значајан допринос одбрани и заштити српског народа на подручјима на којима су дјеловале његове јединице.

"Због тога је за нас посебно неприхватљив сваки напад који иде у том правцу. Сви који нападају породице бораца, старјешина ВРС, породице часних и честитих официра који нису жалили да се жртвују за одбрану српског народа, мораће да се сусретну са нашим одговором", поручио је Жупљанин.

Он је позвао све политичке субјекте који учествују у кампањи да поштују минимум људског достојанства, јер своје политичке интересе могу да штите на бројне друге начине.

Жупљанин је поручио да прљава и приземна предизборна кампања никоме не може да донесе ништа добро, ни политичком субјекту нити појединцу у Републици Српској, јер је породица у српској православној традицији светиња у коју нико не би смио да дира.

Према његовим ријечима, посебно забрињава што се неки политички субјекти међусобно обрачунавају преко породица кандидата и у недостатку аргумената примјењују прљаве методе које ником неће донијети добро, што ће људи знати препознати.

"Нас не занима да ли то долази од некога ко је тренутно у власти или опозицији, али свако ко се дрзне да напада честите српске, патриотске породице и људе мораће да се сусретне са нашом осудом и позивом да се таква понашања санкционишу", нагласио је Жупљанин.

Он је напоменуо да је мајор Грабовац угледан и активан члан Организације старјешина ВРС, који је дао велики допринос у њеном формирању, те да је веома активан општинског одбору ове организације у Теслићу и у Регионалном одбору Добоју.

"То је још један од разлога због којих желимо да станемо у заштиту таквог човјека и таквих људи. Није Грабовац једини. Сви напади према било којем другом члану наше организације наићи ће на оштре осуде", поручио је Жупљанин.

Он је подсјетио да су борци и страјешине ВРС пролили крв, дали дијелове тијела, а да је више од 30.000 људи дало животе за стварање Републике Српске.

"Ми те људе морамо штитити од оних који су у вријеме када се стварала Република Српска били далеко од ових простора, далеко од граната, пушчаних зрна и свега другог што је пријетило свакој породици која је остала на овим просторима", рекао је Жупљанин Срни.

Он је додао да су постојали многи људи који су имали услове да склоне породице, али да су високо освијештене патриотске породице остале на овим просторима, те стварале и браниле Републику.

Жупљанин је нагласио да због тога не смију дозволити да такве личности и такве породице остану незаштићене. "Зато ћемо тражити од институција Републике Српске да се пронађе оквир како би се таква понашања и напади спријечили", истакао је Жупљанин.

Он је рекао да су чланови ове организације људи који су часно и савјесно извршавали своје задатке, те да Организација старјешина ВРС мора стати иза њих.

"Чинићемо то у свакој ситуацији, независно од тога што се сада ради о предизборној кампањи. Али и у предизборној кампањи морају постојати основна правила, основни ред понашања и основна политичка култура", закључио је Жупљанин.