latinica  ћирилица
16/09/2018 |  12:10 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

У Банском двору промовисан Карајлићев роман "Солунска 28"

У Концертној дворани Банског двора промовисан је роман "Солунска 28", аутора Нелета Карајлића. Роман предеставља први дио трилогије која говори о "прећутаној историји Европе" с почетка 20-ог вијека, која очекује Први свјетски рат, а да то ни сама не зна.

Роман "Солунска 28" је прича о једној београдској кући у Солунској улици, на Дорћолу у Београду, изграђеној с краја 19. вијека, о кући која је дијелила судбину цијелог Београда и прошла све оно што се дешавало у 20. вијеку: ратове, промјене друштвених система, промјене система вриједности, начин размишљања.

"`Солунска 28` је фикција и поред тога што је то прича о кући коју је де факто изградио мој прадјед. Лукаво сам је подијелио на три дијела јер се нисам могао изборити са преко хиљаду страница стогодишње историје једне куће", рекао је аутор неле Карајлић.

Он је нагласио да је први дио из штампе изашао прије три мјесеца у издању београдске "Лагуне" и прати догађаје до 1918. године и прву генерацију људи који су ту кућу изградили.

Горан Латиновић из "Позитивних снага Српске", уз чију је сарадњу и одржана промоција, истакао је да ће овај покрет и даље наставити са промоцијама занимљивих књига и организовањем позоришних представа и концерата и свега онога, како је нагласио, што би могло да подигне културни живот у Српској.

Роман "Солунска 28", чији је први тираж распродат у рекордном року. Други дио трилогије појавиће се у издању Лагуне 2019, а трећи 2020. године.