latinica  ћирилица
16/09/2018 |  11:20 | Аутор: СРНА

Кошарац: Мектић и Ризво држе лекције Србији по налогу појединих амбасада

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да "представници заједничких институција у Сарајеву, предвођени званичницима ПДП-а, СДС-а и СДА, по налогу појединих амбасада западних земаља желе да покваре односе са Србијом и Русијом, државама које поштују Дејтонски споразум и штите права и интересе српског народа и Републике Српске".
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Дио те акције јесте и допис који је помоћник министра безбједности Самир Ризво упутио организаторима конференције министара унутрашњих послова земаља региона у Београду. Тај допис Ризви су издиктирали Драган Мектић и Мектићев шеф Осман Мехмедагић Осмица", рекао је Кошарац Срни.

Он је додао да је Министарство унутрашњих послова Србије с пуним правом и у складу са надлежностима полицијских агенција у БиХ упутило позив Министарству унутрашњих послова Републике Српске на министарску конференцију о сајбер-безбједности у Београду.

"То знају и у појединим амбасадама у Сарајеву, али су, ипак, натјерали Мектића и Ризву да држе лекције Србији. Исто су тражили и од Младена Иванића, који је без икаквог разлога оптужио предсједника Србије Александра Вучића да се мијеша у изборе у Републици Српској. То што раде Иванић и Мектић још је један од доказа срамне издаје српског народа и Републике Српске, коју су у протекле четири године у заједничким институцијама починили функционери ПДП-а и СДС-а", поручио је Кошарац.

Он је нагласио да се представници ПДП-а и СДС-а на исти начин односе и према Русији, чијим се држављанима без икаквог разлога забрањује улазак у БиХ.

"Мектић и Осмица, уз прећутно одобравање Иванића и Игора Црнатка, праве црне листе држављана Русије. Уз то, комплетна та структура има проблем са појединим западним амбасадама које желе да зауставе долазак министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова у Сарајево, а поготово у Бањалуку", закључио је Кошарац.

Портал "Слободна Република" објавио је текст у коме се наводи да је помоћник министра безбједности у Савјету министара Самир Ризво, уз одобрење министра безбједности Драгана Мектића упутио допис учесницима регионалне конференције министара унутрашњих послова, која треба да буде одржана 20. и 21. септембра у Београду, у којем изражава "дубоку забринутост што је Република Српска стављена у преамбулу завршног документа коференције".

У тексту се наводи да би у Палати "Србија" у Београду 20. и 21. септембра требало да буде одржана "регионална конференција министара унутрашњих послова о високотехнолошком криминалу и информационој безбједности 'Повежи се сигурно', у организацији Министарства унутрашњих послова Србије, на коју су, сасвим логично, позвани и представници Министарства унутрашњих послова Републике Српске".

Редакција портала "Слободна Република" у посједу је дописа који је помоћник министра безбједности у Савјету министара Самир Ризво упутио учесницима ове конференције а у којем изражава, како је наведено, "дубоку забринутост што је Република Српска стављена у преамбулу завршног документа коференције".

"Ризво је у допису на енглеском језику навео: 'Дубоко сам забринут због навођења Републике Српске у преамбули Декларације, заједно са државама и међународним организацијама у региону. Сви сте свјесни чињенице да је Република Српска административни ентитет БиХ и да нема међународни субјективитет. Дубоко жалим што је Република Србија искористила овај догађај за промоцију своје политичке агенде у односу на БиХ и што се мијеша у унутрашње послове БиХ'", истиче се у тексту.

Позивајући се на извор из заједничких институција БиХ, портал "Слободна Република" наводи да је "Ризво за слање овог дописа имао апсолутну подршку и одобрење министра безбједности Драгана Мектића, што је доказ још једне у низу издаја кадра Савеза за промјене Републике Српске и удара на МУП и министра Драгана Лукача".