latinica  ћирилица
15/09/2018 |  21:25 ⇒ 21:45 | Аутор: СРНА

И.Сарајево -одржана ревија народних ношњи Срба из БиХ и региона

У Културном центру Источно Ново Сарајево вечерас је одржана ревија оригиналних народних ношњи Срба из БиХ и региона, на којој се представило шест колекционара са 40 народних ношњи.
Ревија оригиналних народних ношњи Срба из БиХ и региона - Фото: РТРС
Ревија оригиналних народних ношњи Срба из БиХ и регионаФото: РТРС

Представила су се три колекционара из Републике Српске, два из Београда и један из Новог Сада.

Предсједник Омладинског удружења "Аксиом" из Источног Сарајева Горан Ковачевић, који је организатор ревије, изјавио је да су се опредијелили да организују овакву манифестацију по узору на сличне које се одржавају у Србији и Хрватској.

Он је напоменуо да су ревије врло интересантне, запажене и посјећене, те да се на њима представљају оригинали народних ношњи који су изузетно квалитетни.

"Ријеч је о колекционарима који се овим послом баве из хобија. Основни мотив је да скренемо пажњу на очување материјалне културне баштине. Сматрамо да имамо шта да покажемо, да треба то да баштинимо и да градимо озбиљну причу о тој теми, као што то раде европске земље", истакао је Ковачевић.

Он је рекао да се удружење бави радом са младима и да дјелује у области културе и додао да се највише бави истраживањем фолклорног насљеђа Срба у БиХ, те да су досадашњи резултати рада објављени у двије књиге.

"`Фолклорно насљеђе Срба из Брадине`, која је објављена 2016. године и ове године смо објавили књигу `Живот и традиција Срба на Влашићу`. Тренутно радимо на припреми каталога народних ношњи Сарајевског поља", навео је Ковачевић.

Марко Радовић, који је рођен у Сарајеву, а тренутно живи у Београду, већ десетак година се бави истраживањем и сакупљањем народних ношњи, а вечерас је представио шест оригиналних комплета.

"Дуго година сам играо фолклор, интересовао сам се за народну ношњу родног краја. Покушавао сам да нађем нешто кроз литературу па сам почео да прикупљам информације и да истражујем. Имам примјерке оригиналне народне ношње из свих српских крајева, од Далмације, БиХ, Црне Горе, Србије и тренутно колекција броји неколико стотина експоната", рекао је Радовић.

Он је истакао да до експоната најчешће долази откупом, размјеном са познаницима, који се на сличан начин баве овим послом, и да нешто добије и на поклон.

"Незгодно је код народне ношње што се ријетко и тешко проналази комплет, углавном се скупља из делова, комад по комад, и тако се формира целина. Битно је да се пуно детаља усклади да би се комплет могао на прави начин презентовати, као што је случај са овом ревијом", закључио је Радовић.

Ревији народних ношњи данас је претходио дефиле учесника улицама Источног Сарајева.