latinica  ћирилица
15/09/2018 |  10:26 ⇒ 20:29 | Аутор: СРНА

Теслић: Богданић уручио дефибрилатор са монитором

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић уручио је данас Дому здравља "Свети Сава" у Теслићу медицински апарат дефибрилатор са монитором, чија је вриједност 20.000 КМ.

Богданић је рекао да је ријеч о модерном шилеровом апарату, једном од најбољих из те врсте, који ће знатно унаприједити интервенције у Служби хитне медицинске помоћи Дома здравља у Теслићу, која је располагала са два полуисправна старија модела.

"Дефибрилатор са монитором омогућава праћење срчаног ритма и осталих параметара, и очекујем да ће у наредном периоду сви они који раде у Служби проћи обуку за кориштење", рекао је Богданић новинарима.

Богданић је најавио да ће у наредном периоду овој здравственој установи бити испоручен апарат дигитални мамограф, вриједности од око 160.000 КМ, а по одлуци предсједника Владе Жељке Цвијановић, с циљем предупређивања карцинома дојке.

Вршилац дужности директора Ђурађ Тривуновић захвалио је министру Богданићу на личној донацији, вриједности од око 20.000 КМ.

Он је рекао да је завршена процедура и потписан уговор за испоруку дигиталног мамографа, као и процедура за избор извођача радова за реконструкцију крова, који кошта око 72.000 КМ са роком извршења до 30 дана.

"Имамо обећање и од Владе Српске те фондова ПИО и здравства да ће и они у једном дијелу учествовати у санацији", рекао је Тривуновић.

Према његовим ријечима, у наредном периоду предстоји и побољшање енергетског дијела једног дијела објекта ове здравствене установе.

Љекар опште праксе Кристина Савић појаснила је да ће дефибрилатор са монитором значајно унаприједити квалитет здравствених услуга и омогућити бољи третман пацијента, с обзиром да је ријеч о мобилном уређају.

Она је упозорила да је смртност од кардиоваскуларних болести изузетно велика.