latinica  ћирилица
14/09/2018 |  15:56 ⇒ 16:26 | Аутор: РТРС

Тегелтија са делегацијом Свјетске банке о сарадњи у области пољопривреде

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија разговарао је данас у Бањалуци са делегацијом Свјетске банке о досадашњим пројектима и будућој сарадњи у области пољопривреде.
Тегелтија са делегацијом Свјетске банке - Фото: РТРС
Тегелтија са делегацијом Свјетске банкеФото: РТРС

Тегелтија је истакао да Република Српска издваја значајна средства за област пољопривреде која ове године износе више од 100 милиона КМ, прецизирајући да је аграрни буџет 71 милион КМ, а да се за подршку текућој производњи издваја 56 милиона КМ.

- Осим средстава која се издвајају из Буџета Републике Српске, веома је значајно учешће средстава, знања и праксе Свјетске банке у овој области, што чини ову институцију веома важним партнером у досадашњем периоду, као и у даљем развоју пољопривредног сектора у Републици Српској - рекао је он.

Делегација Свјетске банке, на челу са глобалним менаџером за област пољопривреде Џулијаном Лампиетијем, исказала је задовољство сарадњом на досадашњим пројектима, од којих је, као посебно значајан за дугорочни развој пољопривреде и руралног развоја, издвојила пројекат развоја наводњавања у који су укључене регије Семберија, Требињско поље, Љубињско поље и Поткозарје, те локације у општини Братунац и Лакташи.

Средствима Свјетске банке до сада су финансирана три пројекта из области пољопривреде, у фази реализације је пројекат развоја наводњавања вриједан 31 милион КМ, а успјешно су реализована два пројекта укупне вриједности 20 милиона КМ намијењена руралном и развоју мале комерцијалне пољопривреде, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.