latinica  ћирилица
13/09/2018 |  15:20 ⇒ 21:34 | Аутор: СРНА

Вучић: Посјета Кини важна и економски и политички

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће током његове посјете Кини бити потписано десет уговора и да ће то бити и политички важна посјета, а да ће у Њујорк на Генералну скупштину УН путовати, највјероватније, премијерка Србије Ана Брнабић.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Он је оцијенио да ће та посјета, наредне седмице, бити веома важна и са економског и политичког аспекта, истакавши да је поносан што ће се пети пут срести са кинеским предсједником Си Ђинпингом, а четврти пут са премијером Кине Ли Кећијангом.

Вучић је рекао новинарима да је то огромна част за Србију, те изразио наду и да ће Си наредне године поново посјетити Београд.

- Срећан сам, не због себе, већ због Србије. Потписаћемо десет прелиминарних аранжмана и Зрењанин ће добити инвестицију, говорићемо о Рударско-топионичарском басену Бор и вјерујем да ћемо ријешити проблем, као и питање индустријског парка. Говорићемо о више инфраструктурних пројеката и ово је једна од најзначајнијих посјета које сам икада имао - навео је он.

Вучић је рекао и да још увек није дефинитивно одлучено, али да ће на сједницу Генералне скупштине УН у Њујорку вјероватно путовати Брнабићева, те додао да ће коначну одлуку донијети за два до три дана.

- Иако су ми много састанака заказивали, просто желим да будем више у земљи. Увјерен сам да ће она обавити добар посао и да ће на једнако добар начин заступати нашу земљу - рекао је Вучић.

Упитан о тумачењима недавног говора у Косовској Митровици, када је поменуо некадашњег предсједника СР Југославије Слободана Милошевића, Вучић је рекао да је на озбиљан и одговоран начин са значајне историјске дистанце говорио о Милошевићу и да је у суштинском смислу јасно поставио линију дисконтинуитета са том политиком.

Вучић је оцијенио да неки у региону желе, прије свега, не стабилност и мир, већ наставак перманентног сукоба између Срба и Албанаца - да се никад не договоре.

Он је нагласио да многима није право што Србија данас најбрже спушта јавни дуг, има најбрже растућу економију и највише инвестиција, те најнижу стопу незапослености.

- Што би се некоме свиђала толика снага Србије. Зато је њима потребна Србија која би да ратује, Србија сукоба, зато је потребно да измишљају да сам рекао нешто што је свакоме било јасно да није био смисао - рекао је он.

Вучић је након посјете Клиничко-болничком центру у Земуну изразио очекивање да ће комплетна реконструкција те установе бити завршена до краја маја, односно до Видовдана наредне године.

- Здравство је срце нашег друштва, морамо имати заштићене старије суграђане и да бринемо о дјеци - рекао је Вучић.

Клиничко-болнички центар Земун је здравствена установа која је основана прије више од 230 година, 1784. године, у доба Хабзбуршке монархије, а Вучић је, како је речено приликом обиласка, први предсједник Србије који ју је посјетио.