latinica  ћирилица
08/09/2018 |  11:41 ⇒ 11/09/2018 | 13:16 | Аутор: РТРС

Српска опен - квалификациони мечеви

На бањалучком АТП челенџер турниру - Српска опен, данас су почеле квалификације.

У квалификацијама на овом тениском АТП турниру наступају 32 тенисера, а четворица најбољих пласираће се у главни дио турнира који почиње у понедјељак.

Главни турнир играће се од 10. до 16. септембра, за када је и заказано финале, које ће у директном преносу са бањалучких тениских терена ТК Младост преносити Радио телевизија Републике Српске.

Због обавеза у репрезентацији Србије учешће на турниру отказао је Ласло Ђере,али ту је Јанко Типсаревић који се тенису враћа након дужег одсуства због повреде. Од играча из Србије ту је и Марко Тепавац.

Повлачећи паралелу између прошле и ове године менаџер турнира Озрен Ђурђевић истакао је да је прошле године наградни фонд износио 43.000 долара, а да је побједнику Максу Мартереру припало 80 АТП бодова. Ове године, каже Ђурђевић, побједник турнира добиће 100 АТП бодова, што је, како каже, јако важно за за привлачење квалитетних тенисера у Бањалуку.

- Ако упоредимо, 100 бодова које добије побједник турнира у Бањалуци је више него што добије полуфиналиста турнира у Дохи, гдје је наградни фонд око 1,3 милиона долара, или четвртфиналиста турнира у Дубаију и Пекингу. Играч који дође на овај турнир са 200. позиције на АТП листи и освоји турнир помјериће се на отприлике 150. мјесто, играч који дође са 400. позиције и освоји помјериће се за 150 позиција на листи. Тих 100 бодова је врло важно, то је оно због чега тенисери долазе на турнир - рекао је Ђурђевић.

Он је истакао да у свијету постоји осам турнира ове јачине, те да је Бањалука један од њих, а бањалучки челенџер спада у ТОП 30 најјачих у свијету, од укупно 150 који се играју.

Овогодишњи турнир значајан је и за младе играче, јер ће управо они, захваљујући Тениском савезу Републике Српске овај пут добити "вајлд карте".