latinica  ћирилица
20/08/2018 |  10:40 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Са питањем Косова везати редефинисање статуса Српске

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да се уз разрјешење "косовског чвора" мора наметнути и редефинисање статуса Републике Српске.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Он је оцијенио да је у праву предсједник Републике Српске Милорад Додик који је прије неки дан нагласио да је време да Срби поново цјеловито дефинишу националне циљеве и храбро почну да делују ради њихове реализације

Анђелковић је у ауторском тексту за београдски "Курир" указао да јесте национално утемељено оно што се сада ради на рјешавању косовског питања, јер се никада не зна када замрзнути конфликт може да прерасте у оружани.

Напомињући како "нација јединаца такво бреме не би требало да носи", Анђелковић је истакао да то не значи да капитулација представља рјешење, јер "једно је тежња компромису, а друго препуштање туђој самовољи".

Анђелковић је истакао да Срби немају права на капитулацију ни због предака, ни због потомака, али да то не значи да треба срљати у сукобе, јер "између капитуланства и `ура патриотизма` има много простора који се може попунити прагматизмом који води решавању српспског питања".

"У том смислу морамо бити одлучни да уз разрешење косовског чвора, до чега је посебно стало водећим западним силама како би пред историјом покушале да заташкају агресију из 1999, наметнемо и редефинисање статуса Републике Српске. Ако то сада не учинимо питање је да ли ћемо касније моћи", навео је Анђелковић.

Он је оцијенио да је тешко одбранити став да Приштина има право на столицу у УН а Бањалука нема, "ако не ћутимо као што желе западни покровитељи сепаратизма косовских Албанаца, већ аргуменовано инсистирамо на својим правима".

"Исто, али у вези са заштитом права мањинских народа по ЕУ стандардима, важи и за Србе у Црној Гори, где су они обесправљени. Додик, забринут за опстанак Републике Српске, све то добро схвата и предлаже усаглашен приступ Србије и Српске", нагласио је Анђелковић.

Он истиче да за тако нешто пружа кишобран одмјерена политика предсједника Србије Александра Вучића тражења модуса вивенди са водећим евроатлантским центрима моћи.

"Без доброг линка са факторима од којих и даље умногоме зависи наша судбина само можемо да призовемо невоље. Но, и олако савијајње пред њима, што уплашени због прошлог искуства некада чинимо, неће нам донети срећу. Треба да се довијамо да бисмо опстали а не другима подредили", закључио је Анђелковић.