latinica  ћирилица
20/08/2018 |  08:48 ⇒ 16:03 | Аутор: РТРС

Возило Министарства здравља није учествовало у саобраћајној незгоди

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске демантовало је данас наводе БН ТВ.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

Реаговање преносимо у цијелости:

Сва службена возила Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске синоћ су се налазила у гаражи Административног центра Владе Републике Српске и ниједно није учествовало у било каквој саобраћајној незгоди.

Поводом потпуно нетачних информација објављених од стране РТВ БН под насловом "Син министра Богданића службеним возилом Владе РС изазвао удес у Теслићу", Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и министар Драган Богданић најоштрије демантују ноторне лажи и конструкције изнесене у поменутом тексту.

Никола Богданић, син министра Богданића, након што му је возач у другом аутомобилу одузео право првенства (све документовано у полицијском записнику) доживио је саобраћајну несрећу синоћ у Теслићу, возећи аутомобил марке туарег, 2006. годиште у власништву своје мајке, супруге министра Драгана Богданића.

Службени аутомобил Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске исте марке - туарег, регистарских ознака "А75M275", 2011. годиште, у то вријеме био је у паркиран у гаражи Административног центра Владе Републике Српске.

Дакле, нетачне су информације да је Никола Богданић возио службени аутомобил Владе Републике Српске, као што су потпуно нетачне и тврдње о томе да је он изазвао саобраћајну несрећу.

Све наведене информације лако су провјерљиве и доступне јавности, што је уједно и обавеза прије јавног објављивања и што, такође, имплицира да намјера текста није била у служби информисања јавности, већ напад и клевета на личност.

Да није ријеч о грешци, него свјесном кршењу свих професионалних норми новинарства у служби политичких обрачуна, говори чињеница да је службени аутомобил у којем се вози министар Богданић безброј пута и са свих страна фотографисан и сниман и да се једноставним упоређивањем тих фотографија и оних саобраћајне незгоде могло уочити да се не ради о истом аутомобилу, почевши од елементарног - упоређивања регистарских ознака.

Возило у власниству Јелене Богданић на којем је причињена материјална штета се, према полицијском протоколу налази на техничком прегледу.

Не провјеривши ниједну од чињеница, налогодавци оваквих медијских написа и креатори оркестриране кампање путем друштвених мрежа, свјесно су произвели лажну вијест и позиве на линч младића, који није носилац јавне функције и чија је једина "кривица" у овој причи то што је син министра здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Потпуно уважавајући чињеницу да су носиоци јавних функција у сваком тренутку подложни критици јавности, упозоравамо да напади и произведене лажи на рачун чланова породице не смију бити толерисани и да заслужују осуду јавности.

Министар Драган Богданић јутрос је возилом марке - туарег регистарских ознака "А75M275" у власништву Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске отишао у Сарајево у службену посјету у Амбасаду Руске Федерације у БиХ, као и у обилазак градилишта нове зграде Болнице у Источном Сарајеву.

С циљем објективног и истинитог информисања јавности, те поштовања новинарских и етичких начела очекујемо јавно извињење од стране медија који су пренијели ову лажну вијест.

Начелник добојске Полицијске управе Дмитар Врачар изјавио је данас да у саобраћајној незоди у Теслићу није учествовао аутомобил у власништву Владе Републике Српске.