latinica  ћирилица
19/08/2018 |  16:31 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Трамп нашао ко ће да плати за обнову разорене Сирије

Предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп назвао је финансијску помоћ коју је Вашингтон пружао Сирији апсурдом и изјавио да за обнову Сирије треба „друге богате земље“ да дају новац.

“САД прекидају ове апсурдне годишње исплате у висини од 230 милиона долара за развој Сирије. Саудијска Арабија и друге богате државе на Блиском истоку ће почети да врше уплате заједно са САД. Желим да развијам САД, нашу војску и оне државе које нам помажу“, написао је Трамп на Твитеру.

Како је раније саопштила званична представница Стејт департмента САД Хедер Наверт, то тијело ће преусмјерити 230 милиона долара који су претходно били предвиђени као улагање у стабилизацију Сирије.

Навертова је то објаснила тиме што је Стејт департмент успио да у ове сврхе скупи 300 милиона долара од партнера из коалиције. Саудијска Арабија је, између осталог, дала 100 милиона, а Уједињени Арапски Емирати 50 милиона долара.

Навертова је додала да та одлука неће утицати на пружање хуманитарне помоћи Сирији, на коју је Америка од почетка конфликта издвојила 8,1 милијарду долара.