latinica  ћирилица
19/08/2018 |  11:44 ⇒ 20/08/2018 | 07:44 | Аутор: РТРС

У Требињу свечано поводом славе града и храма

У Требињу је обиљежена слава града и Саборног Храма Преображење Господње. Свету архијерејску литургију служили су владика захумско херцеговачки и приморски Григорије, новоименовани епископ ове епархије Димитрије и умировљени владика Атанасије.

Као и сваке године на данашњи дан, у Требињу је свечано и уз присуство бројних Требињаца и гостију који су из других општина стигли да увеличају славу града и храма. Традиционално, након свете литургије, освештано је грожђе.

Положено је цвијеће на споменик браниоцима Требиња.

Требиње је у посљедњих годину и по дана доживјело велики преображај који је значајан, не само за овај град и његове становнике, већ и за цијелу Херцеговину и Републику Српску, поручио је градоначелник Требиња Лука Петровић на свечаној сједници Скупштине града поводом крсне славе Требиња и његовог Саборног храма.

Лука Петровић

Петровић је истакао да је ова градска власт осмислила 31 програм помоћи породици и 52 конкретне инвестиције, које су реализоване или чија је реализација у току.

"Процијенили смо да само радом можемо да направимо боље резултате и да нас само рад може одржати, јер ће на основу њега остати дјела као завјештање будућим генерацијама", рекао је Петровић.

Најважније у протеклом периоду што је урађено, навео је он, било да је дата шанса онима који хоће да раде, наводећи да су сви социјални програми донесени с циљем стабилизације породице, што ће допринијети да и дјеца одрастају у здравој средини.

Градска власт је својим програмима обухватила све породице слабог имовинског стања и оне које нису имале редовне приходе, додајући да се програми реализују према утврђеним критеријумима, а не по томе ко је коме ближи и дражи. Петровић истиче и да инвеститори радо долазе у овај град.

Градоначелник Требиња је нагласио да је владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, који ускоро преузима мјесто епископа у Њемачкој, значајно допринио развоју Требиња и Херцеговине, те поручио да Црква треба да буде саборно мјесто.

Он је напоменуо да му је владика Григорије на Петровдан завјештао двије ствари – да сачувају Цркву и народ, те дјецу којој треба створити чврсте темеље за њихову срећнију будућност.

"Драго нам је што смо успјели да у овом граду постигнемо мир и јединство и надам се да ће и друге локалне заједнице у Републици Српској слиједити наш примјер", рекао је Петровић и додао да само јединство и слога могу да допринесу даљем развоју и просперитету Требиња.

На свечаној сједници, међу многобројним гостима, били су и владика Григорије, конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић, требињски католички свештеник Иво Шутало, те бројне делегације градова из Републике Српске и региона.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је у Саборном храму у Требињу празничној вечерњој служби поводом Преображења Господњег, славе града и овог храма.

Вечерње су служили Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, новоименовани епископ Епархије захумско-херцеговачке и приморске Димитрије и никшићко-будимљански Јоаникије и умировљени епископ Атанасије.  

Додик на свечаној литији у Требињу (Фото: Твитер/СНСД)

Након празничног вечерњег, улицама града прошла је свечана литија којој су присуствовали предсједник Додик и бројни званичници.

Послије обраћања званичника на градском Тргу одржан је концерт Александре Радовић. Као предгрупа наступила је Вања Мишић и Мунденс.

Подсјетимо, Преображенске свечаности почеле су јуче. Приређен је караван домаћих производа под слоганом "Наше је боље", а отворен је и дводневни сајам вина и меда који ће и данас бити доступан за посјетиоце. Отворена је изложба "Све ће то народ позлатити" о ратној сирочади и инвалидима у Великом рату, као и изложба слика Атанасија Поповића, поводом 70 година од смрти овог првог требињског академског сликара.