latinica  ћирилица
19/08/2018 |  09:06 | Аутор: СРНА

Лозница- Сјећање на јунаке Церске битке

У мјесту Текериш код Лознице, данас ће бити обиљежене 104 године од Церске битке, прве побједе савезничке војске и једне од најзначајнијих и највећих побједа српске војске у Првом свјетском рату.
Битка на Церу (илустрација) -
Битка на Церу (илустрација)

Српска војска преко Дрине одбацила је надмоћнију аустроугарску војску, која је тог августа 1914. године доживјела свој први велики пораз у Првом свјетском рату.

Церемонија, чији је организатор Одбор Владе Србије за његовање традиција ослободилачких ратова Србије, обухвата полагање вијенаца и одавање почасти, те пригодан умјетнички програм.

Код спомен-костурнице у Текеришу вијенце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, општина Лозница, Шабац и Крупањ, као и представници бројних удружења и грађана опредијељених за његовање традиција ослободилачких ратова Србије.

Церска битка се одиграла средином августа 1914. године, а за успјешно командовање и побједу над аустроугарском војском генерал Степа Степановић унапријеђен је у војводу.

Церска битка је прва у српској историји у којој је прекршен ланац командовања, пошто је војвода Радомир Путник чекао исход аустроугарских операција, а генерал Степа Степановић је схватио важност планине Цер и образовао Церску ударну групу с којом је самоиницијативно заузео коте Тројан и Косанин град.

Капетан Јеша Топаловић својевремено је испричао како је његова дивизија отпочела борбе на Церу.

- Предњи батаљон је током ноћи стигао до Тројанског врха, а када смо стигли до Парлога, пљусак је почео, а пратиле су га вулканска грмљавина и засљепљујуће сијевање. Вода нас је квасила са свих страна... Одједном је други војник, без даха, узбуђено узвикнуо - "Господине мајоре, Швабе". Тако су судари између наше Комбиноване дивизије и непријатељеве 21. ландвер дивизије започели, а са њима и битка на планини Цер - рекао је он.

Тих дана се борило 180.000 српских војника, а живот је изгубио између три и пет хиљада. Аустроугарска војска је претрпила дупло више губитака.

Новинари су извјештавали о томе дивећи се српским војницима, за које су писали како добро знају да бране своју земљу.

У извјештају о поразу аустроугарске војске аустријски новинар написао да је аустроугарска армија "потучена и налази се у безобзирном, дивљем и паничном бјекству".

"Једна потучена војска. Не. Једна разбијена руља јурила је у безумном страху према граници. Сјајни су момци ови Срби. Они знају да бране земљу", писао је тај новинар.

Споменик у Текеришу подигнут је на мјесту гдје су се између 15. и 19. августа 1914. године водиле борбе које су одлучиле исход Церске битке, а откривен је на Видовдан 1928. године.