latinica  ћирилица
18/08/2018 |  17:10 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Пораст страних инвестиција у Српској

Расту стране инвестиције у Српској. У првој половини године овдје је регистровано 125 страних привредних друштава. У прошлој години - 179. Резултат је то мјера за растерећење привреде, кажу у Привредној комори.

Према подацима, биљежимо позитивне помаке у привлачењу страних инвеститора. Разлог позитивне ситуације јесу реализована растерећења у привреди.

Желимо ли и боље резултате, у наредном периоду потребна су додатна растерећења фискалних и парафискалних намета, поручују из Привредне коморе.

"Оно што привлачи и одбија, односно представља препреку, је правна и политичка стабилност и пореска предвидивост. Не треба да долазимо у ситуацију, као што се код нас дешавало у протеклом периоду, да се пречесто мијењају пореска оптерећења, јер то на неки начин тјера стране инвеститоре", рекао је портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.

Разлози веће заинтересованости страних инвеститора могли би бити близина Европске уније, природни ресурси, ниска цијена енергената и рада, пореска политика, али и традиција у одређеним секторима, попут дрвопрераде и металске индустрије.

"Највише регистрованих је из Србије, затим Хрватске, Италије, Аустрије, Њемачке, затим слиједе Кина, Холандија, Русија, Црна Гора, Словенија и остале", каже министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

Струка каже, сваки пораст инвестиција мора се гледати из неколико углова. Број отворених страних фирми је позитивна појава, али неопходно је обратити пажњу и на ефекте њиховог отварања.

Улазна информација није оно што нас треба задовољити. Ипак, оно чиме можемо бити задовољни, јесте то да постоји интерес.

"Кретања су позитивна. Само у Бањалуци компанија 'Калцедонија' из Италије, реномирани произвођач текстила, отвара производњу текстила на три локације, и то може свакако да допринесе доброј промоцији Републике Српске", истиче економиста Александар Љубоја.

Према подацима Министарства за економске односе и регионалну сарадњу и Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге Српске, у Српској је регистровано 1.586 страних привредних друштава.