latinica  ћирилица
18/08/2018 |  11:59 ⇒ 18:41 | Аутор: РТС

Преминуо Кофи Анан

Бивши генерални секретар УН Кофи Анан преминуо је у осамдесетој години, јавио је Ројтерс.
Кофи Анан - Фото: ФОНЕТ
Кофи АнанФото: ФОНЕТ

Кофи Анан је дипломата из Гане, а на челу УН-а је био од 1. јануара 1997. године до 31. децембра 2006.

Школовао се на Институту за напредне међународне студије у Женеви. Био је функционер Свјетске здравствене организације и помоћник генералног секретара за мировне операције УН у Босни и Херцеговини.

Нобелову награду за мир добио је 2001. године.

На званичном Твитер налогу Агенције УН за миграције је написано: "Данас жалимо губитак великог човјека, лидера и визионара".

"Африка и свијет изгубили су посебно људско биће"

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је, поводом смрти Кофија Анана, поручила да ју је он инспирисао својим идејама, чврстим увјерењима и харизмом.

Жаљење изражава и предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер. Он је у одвојеном саопштењу изразио жаљење "због одласка свог старог пријатеља и инспирације", наводећи да би "највеће признање које бисмо могли одати Кофију Анану било да се очува живим његово насљеђе и његов дух".

Бивши предсједник САД Барак Обама је рекао да је Кофи Анан "оличење мисије Уједињених нација", и да "никада није престао да тежи бољем свијету".

Људи широм Африке су изразили шок и тугу због смрти Анана, рођеног у Гани, и првог црног Африканца који је постао генерални секретар УН-а.

"Ми смо у шоку. Африка и свијет су изгубили посебно људско биће", наводи се у саопштењу Фондације Нелсон Мандела.

Афрички лидери, међу којима кенијски предсједник Ухуру Кенијата и предсједник Јужноафричке Репубиле Сирил Рамафоса, такође су изразили саучешће.