latinica  ћирилица
18/08/2018 |  11:29 | Аутор: СРНА

Бањалуку красе билборди са ликом руске царске породице

Уочи освештања темеља српско-руског храма посвећеног у спомен Светих царских мученика Романових, улице Бањалуке украшене су билбордима са ликом руске царске породице.
Бањалука: Билборди са ликом руске царске породице - Фото: СРНА
Бањалука: Билборди са ликом руске царске породицеФото: СРНА

Предсједник Императорског православног палестинског друштва Бањалука свештеник Миладин Митровић, који је организатор постављања билборда, рекао је да је овај догађај увод у велике свечаности које ће бити одржане у Бањалуци поводом освештања темеља српско-руског храма, посвећеног управо у спомен свете породице Романов.

Он је истакао је да је уједно циљ овог пројекта и подизање свијести грађана Републике Српске о важности улоге коју је породица Романов одиграла у историји српског народа, посебно током Првог свјетског рата.

"На овај начин фотографије са ликом цара Николаја, царице Александре и њихово петоро дјеце, истовремено ће да прошири њихов култ као светитеља и новомученика код вјерника наше Цркве", рекао је свештеник Миладин Митровић.

Он је подсјетио да ће, поводом освештања темеља, 17. септембра Бањалуку посјетити министар спољних послова Сергеј Лавров и великодостојници Руске православне цркве.

Према његовим ријечима, храм ће бити дио руско–српског културног центра, који ће се простирати на око 6.500 метара квадратних, а осим цркве, биће изграђени и други објекти у којима ће бити промовисана руска култура.

Свештеник Миладин Митровић је додао да је идеја о изградњи руско-српског храма у Бањалуци стара 100 година.

Он је најавио да ће Императсорско православно палестинско друштво наставити са активностима промоције овог значајног догађаја, јер му је циљ да пропагира духовне вриједности православља и православних словенских народа кроз различите активности.

"Друштво је основао руски имератор Александар Трећи с циљм одржавања духовних, историјских и културних веза са Палестином односно Светом земљом. Данас је главни задатак Друштва да штити интересе Православне цркве, њених вјерника, без обзира гдје се они налазили, а посебно тамо гдје је угрожен њихов положај", појаснио је он.