latinica  ћирилица
18/08/2018 |  10:23 | Аутор: СРНА

Београд неће разматрати никакав Тачијев план прије формирања ЗСО

Београд неће разматрати никакав план који за коначно рјешење косметског питања буде понудио приштински званичник Хашим Тачи, прије него што Приштина испуни своју обавезу да формира Заједницу српских општина /ЗСО/, пишу "Вечерње новости" позивајући се на извор из државног врха.
Косово - Фото: AFP
КосовоФото: AFP

Тачи је раније најавио да ће свој план представити предсједнику Србије Александру Вучићу када се у септембру буду састали у Бриселу на новој рунди дијалога Београд и Приштине на високом нивоу.

Он је за "Ројтерс" рекао да би поновно исцртавање граница, чиме би дијелови Србије са већинским албанским становништвом ушли у састав Косова, могло да оконча дуготрајне тензије између Београда и Приштине и да им омогући напредак ка чланству у ЕУ.

"Сада је дефинитивно тренутак да се коригује граница између Косова и Србије, која је дуга око 400 километара. То ће помоћи да се избјегну међуетнички проблеми, да се створи нека врста аутономне регије, као што је Република Српска. Избјећи ће се подјела Косова, размјена територија, чак и могући нови рат", рекао је Тачи.