latinica  ћирилица
18/08/2018 |  09:32 | Аутор: СРНА

Путин данас у Аустији и Њемачкој

Руски предсједник Владимир Путин састаће се данас са њемачким канцеларом Ангелом Меркел ради разговора о сукобима у Украјини и Сирији, те о пројекту "Сјеверни ток два" који изазива негодовање Америке.
Владимир Путин и Ангела Меркел (Фото: Twitter/@sputnik_TR) -
Владимир Путин и Ангела Меркел (Фото: Twitter/@sputnik_TR)

Путин у Њемачку стиже након боравка у Аустрији гдје присуствује вјенчању министра спољних послова Карин Кнесл са Волфгангом Мејлингером.

Меркелова је раније упозорила да не треба превише очекивати од њених разговора са Путином у палати Мезеберг, али је нагласила да је неопходно да двије земље остану у "сталном дијалогу" због дуге листе проблема са којим се суочавају.

"То је радни састанак са којег се не очекују одређени резултати", рекла је она новинарима. Двоје лидера посљедњи пут састали су се у мају у Сочију.

Међутим, портпарол Хришћанско демократске уније /ЦДУ/ Јирген Харт и вишерангирани члан њиховог коалиционог партнера Социјалдемократске партије /СПД/ Ахим Пост били су много оптимистичнији.

"Можемо бити опрезни оптимисти", рекао је Харт њемачком дневнику "Штутгартер цајтунг".

Према његовом мишљењу, руски предсједник се налази у "ћорсокаку" по питању Сирије и Украјине и неопходни су му међународни партнери.

Пост је изразио очекивање да ће Меркелова и Путин тражити прагматичнија рјешења на основу заједничких интереса.

"У свијету у којем све више влада несигурност, морамо посебно разговарати са тешким партнерима попут Русије", каже Пост.

Прије почетка разговора најављено је да ће Меркелова и Путин објавити саопштења и да се не очекује да ће одговарати на питање новинара.