latinica  ћирилица
17/08/2018 |  18:16 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

Фелпс - Чавић, деценија од најјаче трке икада!

Амерички пливач Мајкл Фелпс упамћен је по освојених осам златних медаља на једним олимпијским играма (Пекинг 2008), а трку живота пливао је против Србина.
Фелпс - Чавић (Фото: novovrijeme.ba) -
Фелпс - Чавић (Фото: novovrijeme.ba)

Десет година касније Фелпс се присјетио окршаја са Милорадом Чавићем, у трци делфин стилом на 100 метара у финалу Олимпијских игара у Пекингу. По многима трка свих трка, о којој је испричано много тога, али и до данас је остала тајна да ли је званични мјерач времена (Омега) "погурао" американца до злата. Баш због тога Чавићево сребро сија на нашим просторима јаче од свих осам Фелпсових злата.

"Прије десет година... Трка и побједа с најмањом разликом, стоти дио секунде. Брже него што можете да пукнете прстима или да трепнете. Ово је трка мог живота? Мора бити. До данашњег дана ме шокира", написао је Фелпс.

Он је на фотографији објављеној на Инстаграму "таговао" свој МП тим, као и "Омегу", која је мјерила време у овој трци, док Милорада Чавића није поменуо.

Побједе се, али јуче на дан када је и одржана, присјетио и Милорад Чавић.

"Тачно десет година је прошло откако се ово догодило. Стив Префонтејн је рекао једном 'трка је као умјетност коју људи гледају и на које она оставља утисак на све могуће начине које разумију'. Волим да мислим како је цијели пливачки свијет (и шире) бар у једном кратком тренутку осјетио сваку емоцију коју је могао. Сви тежимо томе да будемо признати, поштовани и упамћени од насљедника - и ја сам поносан што се сјећам своје битке на овај дан 2008. године", написао је Чавић на Инстаграму.