latinica  ћирилица
17/08/2018 |  16:21 ⇒ 18/08/2018 | 14:33 | Аутор: РТРС

Српска неће дозволити распоређивање других полицијских снага на својој територији

Министар безбједности БиХ Драган Мектић поново минимизира проблем миграната, тврдећи да се њихов број смањује, те да их тренутно у БиХ борави око 2.000.

Мектић каже да је одлуком о успостављању три центра за прихват ово питање стављено под контролу. Његова одлука да прихвати понуду Федералне управе полиције о испомоћи Граничној полицији, чији ће припадници бити распоређени на најугроженије дијелове границе, наишла је на жестоке осуде из Српске. Из МУП-а поручују да то неће дозволити, јер је циљ урушавање надлежности ове институције и територијалног интегритета Српске.

Након што је Оперативни штаб, који предводи министар безбједности БиХ, прихватио понуду Федералне управе полиције да буду испомоћ Граничној полицији БиХ тако што ће их распоредити на најугроженије дијелове границе, поставља се питање да ли је на тај начин нарушена територијална надлежност МУП-а Републике Српске. Мектић то негира.

- Још не знам да ли ће бити распоређени. Дакле, они неће имати ништа са надлежностима Министарства унутрашњих послова Републике Српске које не могу бити дерогиране - тврди Мектић.

Из МУП-а Српске поручују да неће дозволити распоређивање других полицијских снага на својој територији, без сагласности Владе.

- Покушаји распоређивања других полицијских снага на територији Републике Српске, који долазе од министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића, унапријед су осуђени на пропаст, јер нису у складу са Уставом и законима Републике Српске, као и потписаним споразумом између Министарства унутрашњих послова Републике Српске и других полицијских агенција у БиХ - категоричан је министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.

На основу споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи, потписаном између МУП-а и Граничне полиције, тренутно је ангажовано 80 полицијских службеника МУП-а Српске, каже Лукач. У складу с процјенама и на основу званичног захтјева Граничне полиције БиХ, МУП је, каже, спреман да ангажује додатне снаге.

- Покушај распоређивања других полицијских снага на територији Републике Српске од министра Мектића, још је један од његових непромишљених захтјева с далекосежним посљедицама и представља преседан који су осмислили његови ментори из Сарајева, а који су њега задужили да све спроведе с циљем урушавања надлежности МУП-а и територијалног интегритета Српске - каже Лукач.

У СНСД-у сматрају да Мектићева одлука крије опасна намјера - да се обесмисли реформа полиције којом је сачуван МУП Српске.

- Мектић је највећа штеточина када је ријеч о Републици Српској. Он покушава да полицајци из ФБиХ покривају границу на Дрини и спољне границе Српске, умјесто да позове МУП Српске који је прије два дана понудио своје припаднике. Намјера је да обесмисли реформу полиције која је спроведена и у којој је сачувано Министарство - каже Никола Шпирић, посланик СНСД у ПД ПС БиХ.

Душанка Мајкић, такође посланик ове странке у ПД ПС БиХ, истиче да Српској нису потребни припадници ФУП-а.

На сједници Координационог тијела за праћење кретања миграната преко територије Срске договорено је да МУП Граничној полицији обезбиједи додатну помоћ, повећањем броја полицијских службеника за надзор око 180 километара граничне линије на подручју Бијељине и Зворника, гдје је прилив миграната највећи. На подручју Српске регистрована су 2.244 илегална мигранта, од чега више од половине управо на подручју Зворника и Бијељине.

- Упутили смо Координацоном тијелу и Оперативној групи за миграције БиХ захтјев да се на подручју Бијељине покуша организовати рад Службе за странце у три смјене, да би се избјегла могућност кретања миграната без надзора - каже Драган Јевђенић, замјеник предсједавајућег Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната на подручју Републике Српске.

И док свакодневно број илегалних миграната у БиХ расте, министар Драган Мектић тврди да их је све мање. Од почетка године је, каже, регистровано око 10.000 миграната, а тренутно их у БиХ борави између 2.000 и 2.300.

Ове наводе демантује слика у Бихаћу, гдје их је крајем јула било око 5.000, али и податак кантоналног МУП-а да свакодневно пристигне између 30 и 50 миграната.

- Према евиденцији МУП-а негдје их је око 4.500 у евиденцији, има их и у приватном смјештају, тако да их је, према мојој слободној процјени, око 5000 - рекао је раније, крајем јула, Абдулах Будимлић, предсједник Црвенког крста Бихаћ.

И док бројке свједоче једно, министар Мектић тврди да је питање миграната под контролом, јер су институције донијеле одлуку о успостављању три центра за прихват. Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић каже да је од министра Мектића очекивао већи ангажман, али и спремност да се суоче с мигрантском кризом.