latinica  ћирилица
17/08/2018 |  11:50 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

У БиХ од почетка године 10.866 миграната

Предмет рада Службе за послове са странцима БиХ од почетка године до 15. августа било је 10.866 миграната, од којих је 10.046 изразило намјеру за азил, а више од 700 је протјерано из БиХ.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Инспектори Службе за послове са странцима јуче су на подручју Бихаћа пронашли седам миграната који су, како се наводи, у претходном периоду починили кривична дјела разбојништва и нарушавали јавни ред и мир, саопштено је из ове службе.

Утврђено је да су ова лица боравила у БиХ супротно законским прописима.

У саопштењу се наводи да су донесена рјешења и изречене мјере протјеривања за пет држављана Либије, Авганистана и Пакистана са периодом забране уласка од три године у БиХ, а до протјеривања су стављани под надзор у Имиграциони центар у Источном Сарајеву.

Из Службе за послове са странцима БиХ саопштено је да су двојица држављана Алжира и Авганистана, због извршених кривичних дјела, предата у надлежност Тужилаштва Унско-санског кантона.

Испектори Службе за послове са странцима контролисали су укупно 815 лица током наведене контроле у Бихаћу, на подручју Борића, у објекту Ђачки дом и на дјелу отворених јавних површина око овог објекта, гдје се налази импровизовано шаторско насеље у којем су смјештени мигранти.

Инспектори су утврдили да су 752 мигранта претходно према законским прописима регистрована код организационих јединица Службе за послове са странцима, а 56 лица која су претходних дана ушла у БиХ и изразила намјеру подношења захтјева за азил су оперативно обрађена и регистрована у Теренском центру Бихаћ, гдје су им узети биометријски и други подаци неопходни за предузимање даљих мјера и радњи за ову категорију миграната до рјешавања њиховог коначног статуса у БиХ.

Осим инспектора Службе за послове са странцима, у акцији контроле боравишног статуса миграната учествовали су и Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона, уз присуство представника Међународне организације за миграције /ИОМ/.

У саопштењу се наводи да је примарни циљ спровођења заједничких активности, предвиђених Оперативним планом, био контрола и утврђивање боравишног статуса миграната привремено смјештених на овом подручју, проналазак миграната извршилаца кривичних дјела и кршења јавног реда и мира, те проналазак предмета који могу угрозити безбједност грађана на овом подручју.

Припадници Службе за послове са странцима и полиције МУП-а Унско-санског кантона и у наредном периоду, свако из своје надлежности, спроводити заједничке и координисане активности на подручју овог кантона с циљем ефикаснијег рјешавања ове проблематике и давања доприноса безбједности грађана, гдје се императивно намеће хитно рјешавање смјештајних капацитета у виду привремених прихватних центара на подручју кантона.