latinica  ћирилица
16/08/2018 |  16:02 ⇒ 17/08/2018 | 10:36 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања из Српске на саопштење Стејт департмента

Амерички Стејт департмент издао је саопштење у којем се наводи да је Народна скупштина Српске, 14. августа, направила погрешан корак, одбијањем изјвештаја Комисије о Сребреници из 2004.године. У саопштењу се наводи да је покушај да се одбаци или измијени извјештај дио ширих настојања да се ревидирају чињенице у прошлом рату и негира историја и политизује трагедија. Из Српске стижу оштра реаговања.

Предсједник Републике Милорад Додик истиче да овакво реаговање потврђује да у Стејт департменту и даље некритички поступају по дезинфомацијама своје амбасаде у Сарајеву и да је крајње вријеме да та пракса буде прекинута.

"Оно чему су посвећене и САД, како се види из саопштења Стејт департмента, посвећена је и Република Српска, и то овом одлуком Народне скупштине и потврђује. Ми тражимо да се истражују и кривично гоне сви који су починили злочине на том простору", поручио је предсједник Додик, реагујући на став Стејт департмента.

"Извјештај из 2004. године је нетачан и није свеобухватан, јер су изостављене велике српске жртве и злочини који су почињени над њима. Република Српска никада није, нити ће штитити било кога за кога се утврди да је починио ратни злочин, али исто тако тражимо да се престане са заштитом злочина и злочинаца из реда бошњачког народа, за које сви знају да су на подручју Сребренице починили стравичне злочине над Србима”, каже Додик.

Одбацујући извјештај, Народна скупштина не покушава да ревидира чињенице, јер оне никада нису ни утврђене, наглашава Додик. Тек сада се, додаје, покушава утврдити чињеница о страдању свих на подручју Сребренице, међу којима је и велики број Срба. Схватање обима трагедије је, поручује, важно за наставак помирења.

"Република Српска снажно је посвећена миру на овим просторима и тражи помирење, али без истине, а извјештај из 2004. године није истинит, до тог помирења је готово немогуће доћи. Захвални смо напорима САД да се успостави мир у БиХ и изгради пријеко потребно помирење, али били бисмо им још захвалнији кад би на бази чињеница и провјерених информација сагледали проблем страдања у Сребреници”, додаје Додик.

Из ДНС-а поручују да је реаговање Стејт департмента преписано мишљење бошњачких политичара. Током скупштинске расправе нико није негирао почињене злочине, истиче предсједник парламента Недељко Чубриловић, који је и потпредсједник ДНС-а, сматрајући важним што је о овом питању постигнуто политичко јединство свих српских странака.

"Очекујемо да Влада формира нову комисију, која ће имати међународну верификацију. Важно је утврдити истину и оставити поруке за будуће генерације, шта се стварно дешавало на том простору. Све оно за шта, изван сваке сумње, постоје докази, узеће се као чињеница из тог времена. Овдје, нажалост, имамо више интереса – српског, бошњачког и других народа који се не поклапају, као и интерес међународне заједнице. Свако из свог угла гледа на исту ствар”, каже Чубриловић.

Усвојене закључке републичког парламента подржава и Социјалистичка партија. Потпредсједник те странке Слободан Протић истиче да истина никоме не би требало да смета и да је крајње вријеме да се до ње дође.

Они који су пројектовали неистине о Сребреници сада хистерично реагују на одлуку Народне скупштине да одбаци Извјештај о Сребреници из 2004. године, јер су се суочили са храброшћу Бањалуке да коначно одбаци ту лаж и притиске, каже аналитичар Драгомир Анђелковић. Прича о броју жртава и начину страдања је, каже, такође лаж.

"Пошто је у питању велика лаж, они који су ту лаж пласирали, сигурно је да не желе да се формирају стручне комисије које би сагледале ствари реално. Тако да треба очекивати опструкције", додао је он.

Потпредсједавајући Вијећа народа Републике Српске Кемо Чамџија рекао је за Срну да ће Клуб Бошњака у понедјељак, 20. августа, заузети став о закључцима Народне скупштине у вези са Извјештајем о Сребреници и да би до 23. августа требало да се изјасне да ли је тим закључцима повријеђен витални национални интерес. Сматра да је усвајање закључака враћање ка деведесетим годинама прошлог вијека.