latinica  ћирилица
16/08/2018 |  15:28 ⇒ 18:43 | Аутор: СРНА

Јачање контроле граница, Служба за послове са странцима радиће и викендом

БиХ ће наставити јачање контроле границе, а због повећаног прилива миграната на подручју у надлежности Теренског центра Бијељина Служба за послове са странцима БиХ организоваће рад и током викенда, договорено је данас на састанку у Сарајеву Оперативног штаба за питање миграција у БиХ.
Мигранти у Бијељини (архив) - Фото: РТРС
Мигранти у Бијељини (архив)Фото: РТРС

Констатовано је да расте притисак миграната на источну границу БиХ, али и да даје резултате појачање Граничној полицији БиХ које пружају Агенција за истраге и заштиту, Дирекција за координацију полицијских тијела и МУП Српске, што је видљиво и по знатно већем броју одвраћених миграната при покушају илегалног уласка у БиХ, саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

Коришћење капацитета ових агенција биће настављено, те је предсједавајући Штаба Драган Мектић навео да је из буџетске резерве издвојено око 460.000 КМ за плаћање трошкова смјештаја и исхране полицијских службеника.

Оперативни штаб прихватио је и понуду Федералне управе полиције да буду испомоћ Граничној полицији БиХ, тако да ће и полицајци из ФБиХ бити распоређени на најугроженије дијелове границе БиХ.

Након одређивања локација прихватних центара за мигранте, који су усаглашени са представницима локалних заједница, идуће седмице ће почети реконтрукција објеката у Бихаћу и Ушивку код Сарајева, док се истовремено врши адаптација објекта хотела Седра у Цазину у којем се већ налази 150 миграната, углавном породица са дјецом, а идуће седмице биће смјештено још 50 лица.

Штаб је прихватио да привремени прихватни центар буде у објекту "Агрокомерца" у Великој Кладуши, а Мектић је најавио да ће ускоро посјетити ову општину и са представницима ове локалне заједнице разговарати о преосталим техничким детаљима.

Савјет министара данас је на ванредној телефонској сједници донио појединачне одлуке о одобравању око 460.000 КМ из текуће буџетске резерве за измирење путних и трошкова смјештаја и исхране полицајаца додатно укључених у појачани надзор границе БиХ ради сузбијања илегалних миграција.