latinica  ћирилица
16/08/2018 |  14:48 | Аутор: РТРС

Вулин: Зауставити ширење "велике Албаније"

Нема слободне и суверене земље без снажне Војске, а наша позиција и у преговорима о Косову и Метохији биће јача у оној мјери у којој буде јачала и наша Војска, изјавио је министар одбране Србије Александар Вулин и навео да се он већ јасно и гласно изјаснио за разграничење.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

"Сматрам да треба зауставити ширење "велике Албаније", најопасније политичке идеје на простору Балкана. "Велика Албанија" значи рат, и то не само рат са Србијом и Србима, већ паљење Црне Горе, Македоније, можда и Грчке, а сигурно Србије. Хоћете ли да је зауставимо или нећете, или да сачекамо на неки други временски распоред звезда и сила", упитао је Вулин.

Он је на Телевизији Хепи рекао да по питању разграничења још ништа није договорено, јер су највеће свјетске силе против тога, о чему, каже, свједочи и изјава њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

"Они хоће независно и цјеловито Косово. Вучић се дрзнуо да уђе у борбу и да им каже да то Косово није ни независно, а да не смије да буде цјеловито, да не може да буде тако. Он има ту храброст, а сви су против њега. Највећи број свјетских сила јесу против њега, и против оваквих идеја", нагласио је Вулин.

Каже и да највеће свјетске силе хоће да оправдају 1999. годину, јер разграничење на КиМ би значило да НАТО агресија није била по праву и правди и да на тај начин признају да је та агресија била акт насиља, правног и сваког другог.

Према његовим ријечима, то би значило да признају и злочине на КиМ и да за њих неко мора да одговара и да буде кажњен.

"Ми смо у једном политичком и историјском тренутку када можемо да помогнемо некоме ко мења историју, мислим на Вучића, а можемо и да му одмогнемо. Свако од нас ће стајати пред историјом. Ја верујем да је ово обнова српске државности и заустављање ширења ''велике Албаније'' и зато ћу чинити све да помогнем", закључио је министар Вулин.