latinica  ћирилица
16/08/2018 |  14:14 | Аутор: СРНА

Ђурић: Арифијева изјава само потврда да Приштина неће формирање ЗСО

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је да изјава албанског преговарача у дијалогу Београда и Приштине Авнија Арифија да су - луди и неприхватљиви захтјеви управљачке групе за израду статута заједнице српских општина /ЗСО/, само потврђује да Приштина нема намјеру да формира ту заједницу.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

Он је додао да је Арифијева изјава само потврда онога што све вријеме Београд тврди, а то је да Приштина нема, нити је икада имала намјеру да формира ЗСО, иако су само прије четири мјесеца тврдили да ће овога пута сигурно испунити своје обавезе.

Ђурић наводи да је тачно да је Арифи недавно укључен у тај процес, али да је до сада имао више него довољно времена да проучи раније постигнуте договоре, јер ријеч је о не тако много страница материјала.

Арифи је за медије у Приштини изјавио да су луди и неприхватљиви захтјеви управљачке групе за израду Статута ЗСО, која је захтијевала да у тај документ буду укључена овлашћења у области имовине, приватизације и привреде, као и захтјев да образовање буде дио образовног система Србије.

Арифи је рекао да ЗСО неће бити формирана док се не оконча дијалог о нормализацији односа Косова и Србије, нити прије епилога идеје предсједника /самопроглашеног/ Косова Хашима Тачија о корекцији граница.