latinica  ћирилица
16/08/2018 |  12:16 | Аутор: СРНА

Грабовац: Извршити ревизију чињеница о страдању Срба у БиХ

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац сматра да би требало формирати експертску комисију која би на цијелом простору БиХ требало да изврши ревизију чињеница о страдањима српског народа у одбрамбено-отаџбинском рату.
Марко Грабовац - Фото: СРНА
Марко ГрабовацФото: СРНА

Грабовац, који је и члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ, рекао је да би овај посао требало да уради посебна експертска комисија сачињена од стручњака из ове области, патолога који су били на ексхумацијама масовних гробница, људи који су током рата учествовали у размјени, те они који су са међународним институцијама обилазили логоре за Србе.

Он каже да експертска комисија треба да утврди колико је на цијелом подручју БиХ убијено Срба - жена, дјеце и стараца.

Грабовац је поздравио одлуку Народне скупштине Републике Српске да Влада формира нове комисије за Сребреницу и Сарајево.

"Комисија за Сребреницу мора да утврди истину о ратним догађањима посебно јер Бошњаци врше разне манипулације бројем страдалих сународника", истакао је Грабовац.

Према његовим ријечима, највећа срамота је да се након 20 и више година од рата још чека на идентификацију 657 посмртних остатака у три спомен-костурнице у Републици Српској, док у Федерацији БиХ не желе да изврше идентификацију жртава чији се посмртни остаци годинама налазе у неусловним просторима.

"Под хитно треба открити тајну гробља у Високом, гдје су без знања јавности и породица несталих крајем прошле године укопани неидентификовани посмртни остаци особа, пронађених углавном на ширем подручју Сарајева по муслиманским обичајима", истакао је Грабовац.

Он је подсјетио да су регуларне снаге Хрватске 1992. године извршиле агресију на БиХ, када је први злочин над српским народом извршен у Броду на простору Посавине, затим 1995. године у Мркоњић Граду.

"Крајње је неприхватљиво да за ове злочине над српским народом нико од ратних хрватских политичких и војних званичника до сада није одговарао", истакао је Грабовац.

Народна скупштина Републике Српске једногласно је одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине - о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.