latinica  ћирилица
16/08/2018 |  11:11 ⇒ 18:39 | Аутор: СРНА

Радмановић: Иванић гура БиХ у НАТО, СзП покушава да га сакрије

Потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић изјавио је Срни да кључне кораке ка чланству БиХ у НАТО-у у посљедње двије године спроводи члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, а да Савез за промјене покушава да га сакрије.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

"Тај савез који сваке седмице мијења назив, не знам више ни како се зове, покушава да, препричавајући приче старе између десет и 15 година што је све познато, написано и потписано, сакрије садашње стање које се тиче једног од његових лидера Младена Иванића", истакао је Радмановић.

Он је подсјетио да је Предсједништво БиХ прошле године уз Иванићев глас донијело одлуку о убрзаним активностима на активирању Акционог плана за чланство у НАТО-у /МАП/ и да је након тога приступљено књижењу војне имовине.

"Такође, подсјећам да се књижење војне имовине од подношења апликације за МАП 2009. године све до прошле године, док Иванић није рекао да то може, није уопште дешавало. Ако томе додамо Иванићеву изјаву послије сусрета са генералним секретаром НАТО-а у којој јасно каже да БиХ иде према НАТО-у, онда је прича у вези са тим завршена. Све њихове активности су сконцетрисане на то да сакрију Иванића и то се види и у посљедњем саопштењу за јавност Савеза", рекао је Радмановић.

Према његовим ријечима, ставови које су заступали и апликација за МАП коју је потписао 2009. године као предсједавајући Предсједништва БиХ, проистекли су из ставова Народне скупштине Републике Српске.

"У то вријеме је била на снази декларација Народне скупштине Републике Српске, коју је усвојила већина на челу са СДС-ом и ПДП-ом, да БиХ па и Српска иде убрзано према НАТО-у. Због тога су сви изабрани па и ја урадили те ствари. Сада је обрнута ситуација. Народна скупштина Републике Српске је усвојила декларацију која, између осталог, говори о војној неутралности и обавеза је и члана Предсједништва БиХ из Српске да се тога придржава. Иванић ради обрнуто", појаснио је Радмановић.

Савез за промјене саоштио је јуче, реагујући на раније Радмановићеве изјаве, да је СНСД повео Српску у НАТО, а да је Радмановић потписао формални захтјев БиХ за МАП.