latinica  ћирилица
15/08/2018 |  17:37 | Аутор: СРНА

Дачић: Изјава Меркелове није се односила на самопроглашено Косово

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да не мисли да се изјава њемачког канцелара Ангеле Меркел да нема промјена граница на западном Балкану односила на самопроглашено Косово.
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

"Њих пре свега брине да ли ће БиХ остати целовита", рекао је Дачић, коментаришући изјаву Меркелове да нема промјена граница на Западном Балкану коју је дала након састанка са предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздићем.

Он је оцијенио да онај ко је признао независност такозваног Косова нема шта да говори о непомјењивости граница, јер је погазио тај принцип и додао да Меркелова јесте партнер Србији, али да то не значи да је у праву.

"Они сматрају да је то питање решено и да ми треба само да признамо Косово, не причам о Немачкој, него причам генерално. Шта сад то значи, да ми сада треба да уважавамо границе Косова и Србије које никада нису постојале? То је кршење међународног права и то је веома лицемерно", рекао је Дачић за Телевизију Н1.

Одговарајући на питање шта је са идејом разграничења послије изјаве њемачког канцелара, Дачић је рекао: "А шта са идејом распада Југославије, иако су немачке државе рекле да подржавају опстанак Југославије, па су после три месеца признали Словенију и Хрватску...".

Он сматра да би ЕУ прихватила споразум Београда и Приштине који би значио разграничење и да је то најједноставније рјешење о коме прича већ 10 година.

"А да ли ће до тога доћи... Ево после овога што је рекла Меркелова постоје притисци да се не разговара на такав начин, видећемо...", рекао је Дачић.

Он је напоменуо да Албанци немају своју спољну политику и да је премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај рекао да имају спољну политику САД.

"Ако Албанци гледају своје интересе, договориће се са Србима", поручио је министар спољних послова Србије.