latinica  ћирилица
15/08/2018 |  16:16 | Аутор: СРНА

Македонија: Почела кампања за референдум

У Македонији је данас почела кампања за референдум о новом називу те државе Република Сјеверна Македонија, који ће бити одржан 30. септембра.
Референдум у Македонији - Фото: РТРС
Референдум у МакедонијиФото: РТРС

Из Владе Македоније саопштено је да ће кампања бити транспарентна и да ће за њу бити кориштена и средства уштеђена од репрезентације министарстава.

Износ за сада није познат, а министарства и други државни органи имају обавезу да у року од три дана обавијесте Министарство финансија са колико средстава за кампању располажу.

Грађани Македоније ће се на референдуму изјаснити о питању: "Да ли сте за НАТО и ЕУ, уз прихватање споразума између Македоније и Грчке?".

Према подацима Државне изборне комисије, у бирачки списак Македоније уписано је 1.805.700 грађана који имају право да се на референдуму изјасне о договору са Грчком у вези са новим називом државе Република Сјеверна Македонија.

Македонија и Грчка потписале су 17. јуна споразум којим је окончан вишегодишњи спор двије државе због назива Македоније.

Назив Македонија, након распада Југославије 1991. године, постао је предмет расправе између Скопља и Атине, а преговори о рјешењу вођени су од 1992. године.

Кључни грчки аргумент био је да коришћење назива Македонија представља "безбједносну пријетњу" јер Грчка тако назива своју сјеверну област.